diumenge, 6 de maig del 2018

El País, manipulació continuada de la informació



No sé si el titular és l’adequat. Pot ser millor dir: el País, manipulació interessada de la realitat. Tan se val, la qüestió és que aquest periòdic, del qual en vaig ser lector durant molts anys, es dedica a falsejar contínuament tot el que té a veure amb el procés català per la independència. Ahir dissabte, el titular destacat, molt llampant, a la primera pàgina era: “La Generalitat pidió protestas en los colegios tres el 1-O”. Sota aquest cridaner titular s’explica a quatre columnes que la Generalitat instà als col·legis i instituts públics a “organizar actos de protestas con todos los alumnos sobre los incidentes ocurridos durante la celebración del referèndum il·legal del 1 de octubre”. Tot seguit emet un judici d’intencios: “el Govern buscava así implicar al sistema educativo en su estratègia de desligitimar al Estado en Cataluña”.

Per fonamentar la notícia, el diari el País mostra “un correo electrónico al que ha tenido acceso El País por la dirección territorial de Ensenñanza de la comarca del Baix Llobregat a todos sus centros”. A les pàgines 16 i 17, sota el titular “El desafio independentista” es donen més detalls del titular de la primera plana. En el desenvolupament de la notícia es pot llegir “el llamamiento a los centros en el Baix Llobregat fue una iniciativa personal de Vallduriola (la directoral territorial d’Ensenyament del Baix Llobregat) y que no se produjo en otras delegacions”. Així, una iniciativa particular i local, segons el titular de El País es converteix en categoria  general segons el titular de portada i el de la pàgina 16 “La Generalitat alentó protestas de alumnos tres el referèndum il·legal”. Primer norma de la manipulació informativa, convertir una part en tot.

En la pàgina 16 es reprodueix el correu electrònic enviat per la Delegació territorial d’Ensenyament del Baix Llobregat, diu així: “Aquests Serveis Territorials, us proposa fer una crida a LA PAU I NO VIOLÈNCIA en tots els centres. Us demanen organitzeu un acte avui a les 12.00h dins el recinte escolar amb tots els alumnes i professors i que en feu la màxima difusió de l’acte”. Aquest correu té data del 2 d’octubre del 2017. El lema, segons indica el mateix diari, coincideix amb el fet servir en el dia escolar internacional per promoure aquest valors entre els infants i joves. ¿De què havien de parlar els centres educatius el dia 2 d’octubre després de la repressió policial del dia anterior? ¿De què havien de parlar els alumnes d’alguns centres que estaven fets destrossats per les càrregues policials? El sistema educatiu ha de processar la realitat i contribuir a que els alumnes formin els seus criteris cívics. Després de la repressió del dia 1 d’octubre els centres escolars havien de parlar de pau i convivència. Fer-ho, era contribuir a la formació de persones lliures i autònomes. De nou, el diari El País s’alinea amb la més condemnable manipulació informativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada