dimecres, 14 de juny del 2017

Per entendre Hamas


El diari La Croix ha publicat una petita cronologia de la història d’Hamas, el moviment terrorista musulmà, força il·lustratitva de l’evolució d’aquest grup.

14 de desembre de 1987: Fundació de Hamas. Hamas és l’acrònim en àrab de "Moviment de Resistència Islàmica" creat per un grup d'activistes que es reclamen com membres dels Germans Musulmans. La seva fundació fou poc després del començament de la primera Intifada, l'aixecament palestí en els territoris ocupats, incloent Cisjordània, Jerusalem Est i Gaza. Hamas ha desenvolupat una àmplia xarxa d'assistència social i organitzacions benèfiques, i també va obrir moltes escoles.

18 d'agost de 1988: Per un estat islàmic. Hamas adopta una estratègia per competir amb l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP). Aquesta estratègia és per establir un estat islàmic que inclouria els territoris palestins ocupats i Israel.

1990: Desenvolupament d'un "braç armat". Hamas crea la seva "ala militar", els anomenats Ezzedine al-Qassam en honor a un militant nacionalista àrab que va lluitar a Palestina abans de la creació d'Israel el 1948.

14 de setembre de 1993. Primer atac suïcida. Hamàs realitza el seu primer atac suïcida a Gaza després de la signatura dels acords d'Oslo relacionats amb l'autonomia palestina. Les Brigades Qassam fan diversos atacs sagnants contra soldats i civils israelians i l'assassinat de molts palestins sospitosos de col·laborar amb Israel.

22 març 2004 Política d’eliminacions selectives. El líder espiritual de Hamas, Cheikh Ahmad Yassine mor en un atac d'helicòpters israelians, quan sortia d'una mesquita. Menys d'un mes més tard, el seu successor al capdavant del moviment, Abdel Aziz Rantisi, també fou mort a trets per un atac israelià.

El 25 gener de 2006. Hamas arriba al poder. Hamas guanya les eleccions legislatives derrotant a al Fatah, organització fundada el 1959 per Yasser Arafat i després dirigida per Mahmoud Abbas.

El 25 juny de 2007: Presa de Gaza. Després d'una virtual guerra civil entre els serveis de seguretat lleials a al Fatah i els islamistes, Hamas pren el control de Gaza.


1 de maig de 2017. Una lluita "política" i no "religiosa". Per primera vegada en la seva història, el moviment va anunciar noves directrius que suavitzen la seva acta fundacional. Afirma que duen una batalla "política" i no "religiós" contra Israel i accepten la idea d'un futur estat palestí limitat a Cisjordània, Jerusalem Est i Gaza. Aquest canvi d’actitud es deu a l’important aïllament patit per Hamàs, que ha perdut el suport de Síria i Egipte i han de fer front a l'Autoritat Palestina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada