dijous, 29 de juny del 2017

La revolta dels esclaus al servei dels musulmans

Els abbàssides no tingueren un califat plàcid. A la mort del cinquè califa abbàssida els seus dos fill disputaren el poder i iniciaren una llarga guerra civil. Fou la quarta i s’estengué des de l’any 803 fins 819. Foren uns anys de gran convulsions i desgovern. Després de la guerra civil la societat islàmica queda força debilitada. Aquesta circumstància fou aprofitada per alguns sectors descontents amb la política dels abbàssides per promoure aixecaments i revoltes. Una d’elles fou coneguda com la revolta dels esclaus o revolta zanj ocorreguda entre els anys 869-883. Fou una rebel·lió amb un clar component social protagonitzada pels esclaus negres, els zanj. Una part d'aquests esclaus treballaven en conreant aiguamolls del baix Iraq i altres en les mines properes a Bàssora. Alguns historiadors consideren la rebel·lió més important del califat abbàssida.
Des de feia anys els esclaus negres, els zanj, havien protagonitzat algunes protestes contra les dures condicions laborals a què estaven sotmesos. Al final, després de diversos intents, els esclaus van promoure una important rebel·lió a la zona pròxima a Bàssora per protestar per les infrahumanes condicions de vida. De seguida la seva causa va ser defensada i liderada per un xiïta, Ali ibn Muhammad, que deia ser descendent d'Alí i per tant es postulava per al califat, però a més anunciava ser el Mahdi esperat. En aquella època, el moviment xiisme estava en clara ascendència a la part oriental de l'imperi islàmic.

Al final, el que havia començat amb un simple moviment social va acabar sent una rebel·lió amb components polítics i religiosos. Alguns erudits sostenen que més que una revolta dels zanj aquests es van sumar-se a un alçament iniciat per uns militars als quals s'havien incorporat els sectors més desfavorits de Bàssora. Mentre passava aquesta rebel·lió, Ahmed ibn Tulun aprofità l’estat confús provocat per aquesta rebel·lió en el califat abbàssida per crear un estat independent a Egipte. Quan el califat abbàssida va haver acabat amb la revolta dels esclaus va acabar també amb una dura repressió la revolta independentista d'Egipte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada