dilluns, 13 de febrer del 2017

La successió de Muhammad - II

La tradició musulmana explica que els ansar de Medina, (els ansar son els habitants de Medina que s’havien convertit a l’islam) volien escollir per la seva part el successor de Muhammad. Amb aquesta finalitat, el mateix dia de la mort d'aquest es reuniren per separat de la resta de musulmans, els muhajirun (els muhajirun son els musulmans que emigraren de La Meca a Medina acompanyant  a Muhammad), per discutir a qui havien de donar suport com a nou líder de la comunitat. La reunió va tenir lloc en un edifici de Medina conegut pel nom de Saqifah. Es tractava d'una construcció amb sostre usada per el clan jueu Banu Sa'idah, una facció dels Banu Khazraj, important tribu de Medina conjuntament amb el Banu al Aws. Totes dues tribus integraven el grup més important dels ansar.

Quan els muhajirun es van assabentar que els ansar volien fer-se amb el control del poder musulmà es varen presentar a la reunió de al Saqifah. Allà anaren, en nom dels muhajirun, Umar ibn al Jattab acompanyat d'Abu Bakr, i Abu Ubayda ibn al Jarrah, tots ells considerats companys de Muhammad. Umar ibn al Jattab va advertir als ansar que s'estaven precipitant, que el moment era crític i havien de negociar amb ells el lideratge de la comunitat. Umar ibn al Jattab defensava que només un membre de la tribu dels Coraix podia garantir la unitat dels musulmans en aquells moments crítics. Però, advertí que en cap cas aquest líder podia ser Alí ibn Abi Talib, el gendre de Muhàmmad.

Per fer-se amb el control de l'assemblea reunida a Saqifah Umar ibn al Jattab actuà amb astúcia i trencà la unitat del ansar aprofitant les divisions tribals existents entre ells. Al final la tribu dels Banu al Aws es va passar al bàndol dels muhajirun mentre que els Ban Khazaj es van quedar aïllats defensant les seves propostes. Un cop dividit el grup dels ansar Umar ibn al Jattab feu un gest insòlit, agafà de la ma Abu Bakr i li jurà lleialtat com a successor de Muhammad. Al final la nova coalició de muhajirun i els ansar de la tribu dels Awas juraren lleialtat a Abu Bakr com a successor de Muhammad. La tradició musulmana sunnita explica que en aquell moment es decidí que rebés el títol de Khalifat Rasul Allāh (el successor del missatger d'Al·là). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada