diumenge, 26 de febrer del 2017

El salafisme no pot guanyar el debat cultural

Arran dels diferents atemptats a França en els darrers anys s’encetà un interessant debat per analitzar les causes d’aquest terrorisme i el grau d’incidència en la societat francesa. Tot i que el temps transcorregut, el debat s’inicià a finals de l’any 2015, encara és viu i les seves aportacions serveixen per entendre alguns dels nous fenòmens que es donen a les societats occidentals. Dos prestigiosos intel·lectuals francesos, Olivier Roy i Gilles Kepel, encapçalen les dues visions que resumeixen l’estat del debat. Els seus punts de vista pretenen aportar criteris per entendre el sentit del terrorisme gihadista aparegut a la societat francesa i comprendre les mesures que cal adoptar per combatre’l. 

Olivier Roy sosté que el terrorisme gihadista europeu és una revolta nihilista contra tot l’ordre establert. Per aquest coneixedor dels processos àrabs el gihadisme “no es tracta de la radicalització de l’islam, sinó de la islamització de la radicalitat”. Gilles Kepler, pensa el sentit contrari. Considera que hi ha una radicalització de l’islam, bàsicament alimentada pels postulats salafistes, que alimenta les opcions terroristes. Dues visions sobre el mateix problema. La primera situa l’accent en causes socials, les quals troben la seva expressió política i ideològica en l’islam, mentre que el segon punt de vista insisteix en el fet religiós vinculat a lectures intransigents de l’islam que troben la seva significació en el terror de la gihad. 

Hi ha altres lectures d’aquests fenòmens, però més aviat són interpretacions derivades de les anteriors. Pot ser el que cal, més que instal·lar-se en un debat acadèmic entorn a aquests fenòmens, cal assumir per part de tots els actors implicats, però molt de manera molt especial les corrents islàmiques moderades, que l’islam té un problema d’interpretació que permet l’aparició de les lectures salafistes. El salafisme és un problema de tots que els musulmans no poden ignorar. Cal saber combatre ideològica i culturalment el salafisme perquè no guanya la batalla de les consciències musulmanes a Occident.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada