dimecres, 18 de gener del 2017

Els xiïtes desafien Estat Islàmic

Una notícia poc coneguda a Occident ha estat la peregrinació que varis milions de xiïtes, uns 20 milions, feren a finals de l’any passat a Karbala per celebrar l’Arbaeen. Aquesta festivitat, que es celebra al final dels 40 dies de dol després de la festivitat de l’Ashura, la gran festa dels xiïtes que commemora la mort per assassinat d’Husein, net de Muhammad i considerat el tercer imam pels xiïtes, l’any 680 al negar-se a jurar fidelitat al califa omeia Yazid. A Karbala els soldats del califa torturaren i assassinaren a Husein i setanta-dos membres de la seva família. 

La peregrinació dels xiïtes era molt perillosa en aquesta ocasió. Feia pocs dies que Estat Islàmic havia intensificat els seus atemptats a la població xiïta d’Iraq. Pocs dies abans de l’Arbaeen Estat Islàmic havia fet un atemptat terrorista en aquella zona ocasionant 80 morts. Amb aquests antecedents es temia el pitjor. Sabent que Estat Islàmic ha repetit, per activa i per passiva, que els xiïtes són musulmans apòstates i que cal combatre’ls fins l’eliminació, i assumint la seva situació desesperada pel setge militar contra ells, hi havia molta prudència en la peregrinació d’aquest any. 

No obstant, tot i aquests antecedents, els xiïtes desafiaren tots els perill i anaren més que mai a Karbala. Es calcula que el pelegrinatge ha mobilitzat a uns 20 milions de fidels. Les autoritats religioses xiïtes consideren aquests musulmans com herois i força valents perquè peregrinant a Karbala han desafiat les amenaces reals d’Estat Islàmic. La peregrinació a Arbaeen és interpretada com una forma de resistència a les hostilitats sunnites. És per això que els musulmans xiïtes manifesten la seva sorpresa perquè Occident ha ignorat aquest gest de valentia que ha significat aquesta peregrinació. La qual, pel nombre de participants, ha estat la més important dels darrers temps i, per molt aspectes pot considerar-se més rellevant que la peregrinació anual a La Meca, segons afirmen les autoritats xiïtes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada