diumenge, 22 de novembre del 2015

La lectio divina, mètode de lectura espiritual

Endreçant papers he trobat un petit text del cardenal Martini on explicava el mètode dels pares de l’Església, la lectio divina, per ajudar a llegir i pregar amb les Escriptures. Resumeixo aquest escrit on el cardenal presentava les tres etapes del mètode.

Primer. La lectiu (lectura). Llegir amb atenció una pàgina de la Sagrada Escriptura identificant els elements importants. Subratllar les paraules que colpeixin, senyalar amb signes gràfic els verbs, les accions, els subjectes, els sentiments o les paraules claus expressades. Amb això s’estimula la intel·ligència i la sensibilitat. Per tal de facilitar la comprensió del text es pot situar en el seu context, el moment històric, el paisatge o les seves relacions amb altres textos bíblics.

Segon. La meditatio (la meditació). La  meditació és la reflexió sobre els valors permanents del text. La lectiu aporta les coordenades del text, el punt geogràfic i la influència cultural del text. Ara el que toca és preguntar-se ¿què em diu el text? ¿quin missatge proposa la Paraula de Déu avui? ¿que puc fer davant dels valors, accions, actituds proposades pel el text?


Tercer. La contemplatio (la contemplació). La contemplació és una vivència. El cardenal Martini deia que es tracta de romandre amb amor en el text i de passar del text i del missatge a la contemplació de qui ens ho proposa: Jesús. En aquesta darrera part es descobreix i es lloa a Jesucrist, vencedor de la mort i revelació de l’amor de Déu a través de la joia de l’Evangeli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada