dimarts, 1 de setembre del 2015

Solidaris amb els refugiats

S’han acabat les vacances d’estiu i tot comença a retornar, pausadament, a l’estat natural de la vida quotidiana regular. Però la fi del temps de vacances d’estiu no comporta la fi dels problemes que es deixaren aparcats. Al contrari, alguns s’han agreujat força. En els primers comentaris d’aquest mes que s’acosta al temps de tardor, i qui sap a un temps de primavera per les aspiracions sobiranistes, vull fer un repàs d’algunes de les qüestions que formen part de la meva particular agenda de preocupacions.

El primer tema és la qüestió dels refugiats polítics que venen a Europa des de l’Orient Mig, d’Irak i, sobretot, de Síria. Les imatges dels informatius trenquen l’ànima i commouen, i mouen a la compassió i misericòrdia. Aquestes imatges evoquen l’inici de l’exili del poble català l’any 39 quan derrotat pel feixisme sortia per Le Pertús. Els immigrants polítics de l’Orient Mig ofèn la consciència. Les seves mirades, entre l’esperança, el cansament i l’ofec interior de la frustració, exigeixen una resposta ràpida de solidaritat als europeus. Els governs de la Unió Europea no han respòs amb celeritat. Els seus governants es manifesten amb prudència i, en algu cas particular, com el cas d’Hungria, amb comportaments molt poc humans i democràtics.


La situació d’aquests immigrants estimula a algunes incòmodes preguntes: ¿per què passa tot això?. No és suficient afirmar que la folia assassina de l’Estat Islàmic és la única causa d’aquesta situació. És evident que els fanàtics islamistes radicals han fet irrespirable la vida a molts sirians i iraquians per raons ideològiques. Però aquesta realitat és conseqüència de successius errors estratègics de les potencies occidentals sota el lideratge dels Estats Units des de l’any 2003. La invasió d’Irak per enderrocar la  dictadura de Saddam Hussein i la desastabilització de Síria l’any 2011 per foragitar a Bashar el-Asad han contribuït positivament a crear les condicions pels actuals conflictes de l’Orient Mig. L’Estat Islàmic, amb la seva visió violenta de l’Islam, són una conseqüència d’una sèrie d’errors estratègics continuats. Ara, els països europeus hem de saber acollir generosament a aquestes persones desplaçades que cerquen el refugi. Els països de la Unió Europea han de seguir l’exemple d’Alemanya, que s’ha compromès ha acollir 800.000 persones en els propers mesos, i acceptar quotes d’acolliment. Els europeus hem de ser testimonis de solidaritat amb les persones que necessiten gestos d’acolliment fraternal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada