divendres, 19 de juny del 2015

Rèquiem per la vella política

Les darreres eleccions han servit, entre altres coses, per evidenciar dos models de confrontació política que signifiquen un tomb en la pròpia comprensió de l’acció política. La convocatòria electoral ha comportant l’emergència de noves formacions polítiques, més aviat àmplies coalicions, molt lleugeres organitzativament, que s’han confrontat, algunes amb èxit, amb partits més estructurats segons els canons tradicionals de la política clàssica. Dóna la impressió que ens trobem al tombant d’una transformació dels instruments de representació política i que aquesta dinàmica té bona acollida entre la ciutadania.

Com a contrapès de l’anterior consideració, és el fet que moltes de les formes polítiques emergents, al poc temps d’estar en l’arena política, tenen tendència a reproduir esquemes més propis de la concepció antiga política que de la nova que ells pretenen representar. Així s’ha vist com amplis moviments de tall popular acaben estructurant-se com a partits aparcament la frescor de les dinàmiques participatives. No obstant, alhora de gestionar la seva presència en l’espai polític són percebuts encara com formacions lleugeres, lliures de les càrregues simbòliques que la ciutadania atribueix a la política de tota la vida i forta desprestigiada per la corrupció.


No sé fins quan temps aquestes formes emergents podran continuar ser atractives enfront de la dinàmica bipartidisme; o fins quan elles estaran lliures de no patir també les contaminacions de la política tradicional. En qualsevol cas, el que la ciutadania ha expressat en les darreres eleccions municipals, encara que fos de forma no massa acabada és una aposta certa per la regeneració de la política. Això, no es pot negar. De tal manera que els partits tradicionals, les sigles de sempre, semblen tenir poc horitzó perquè, en el fons, el que està en joc és, a més dels aspectes formals, és la seva legitimitat a l’hora de representar uns interessos socials i la seva vinculació empàtica amb la part de la societat que fins ara representaven. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada