dilluns, 22 de juny del 2015

Fòrum per al diàleg amb l’Islam de França

La nova institució "fòrum per al diàleg amb l'Islam de França" creada recentment en la seva primera trobada a decidit diverses línies de treball a fi de millor les relacions mútues entre la societat francesa i l’Islam.  La trobada ha estat presidida pel ministre de l’Interior francès, Bernard Cazeneuve, i nombrosos representants de les comunitats musulmanes franceses. Els acords i temes més rellevants han estat:

Millorar la imatge de l’Islam. Identificar les actituds discriminatòries de l’Islam desenvolupades per les Administracions Públiques. Atesa la imatge degradada que té l'Islam en la societat francesa s’haurà d’estudiar si els mitjans de comunicació contribueixen a afavorir-ho. També s’ha proposat emprendre una "'informació parlamentària" per combatre les actituds islamòfobes. Es constatà que es coneix l’Islam més com una religió i poc com una civilització, per canviar aquesta tendència, el ministre de l’Interior francès anuncià la creació d’una fundació sobre “l’Islam a França”.

Construcció i gestió de mesquites. Diversos gestors de mesquites franceses proposaren que els llocs de culte han “d’integrar-se al paisatge urbà: hem de parlar d'una arquitectura de mesquites a França que s'adaptin al disseny de les ciutats." Es constatà la greu manca de mesquites a tot França: 2.500 llocs de cultes per 2,5 milions de musulmans practicants sobre una població global de 5 milions de musulmans. Es proposà estudiar establir una normativa urbanística més precisa per ordenar la construcció dels llocs de culte.

Formació dels imams. Es suggerí la creació d’un "consell teològic" (un consell d'Ulemes) que representi totes les tendències de l’Islam de França. No hi hagué acord sobre què fer amb els imams provinents de països estrangers, tot i que la majoria dels participants expressaren que volien uns “imams arrelats” i no uns “imams importats”. S’ha considerat important que els imams provinent de l’estranger parlin francès. El ministre de l’Interior anuncià que s’estan fent negociacions per aquest tema amb Marroc, Algèria i Turquia. També explicà que sortirà un decret obligant als imams a tenir una la formació cívica pels imams i que es revisaran els criteris de selecció dels imams d’assistència penitenciària a fi d’assegurar-ne la qualitat de la seva preparació. Es constatà la necessitat de crear la figura de l’imam que presta atenció espiritual a les escoles i a les universitats.


Pràctiques rituals. Es constatà que aquestes pràctiques, que inclouen els ritus funeraris, és una tema que preocupa a molts musulmans:  "hi ha francesos que no poden enterrar els seus familiars a França" perquè hi ha manca de parcel·les musulmans als cementiris municipals. El ministri de l’Interior, Bernard Cazeneuve, anuncià la revisió de l'aplicació de la legislació actual sobre cementiris. En relació a la possibilitat d’establir un impost en comerç halal per finançar el culte musulmà, el ministre afirmà que la laïcitat impedeix establir una taxa religiosa. Els assistents criticaren les deficiències que es donen en els pelegrinatges a la Meca. També es demanà una millor col·laboració dels departaments d'Agricultura i de l'Interior, per promoure les "millors pràctiques" en relació al sacrifici ritual i la certificació halal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada