dilluns, 25 de maig del 2015

Estat Islàmic VIII. Haji Bakr, l’inspirador.

No es té una informació clara sobre quins són els dirigents reals de l’Estat Islàmic. Avui per avui, més enllà d’alguns noms a més del califa, no se sap massa quins són els seus líders ni es coneixen massa bé les persones que foren els seus inspiradors. Recentment, la revista alemanya Der Spiegel ha publicat un reportatge, fonamentat en uns papers recuperats a Irak, que aporten alguna pista sobre algunes de les persones que podien haver estat els ideòlegs del que avui es coneix com l’Estat Islàmic. Aquesta revista suggereix que Samir Abd Muhammad al-Khlifawi, conegut amb el sobrenom d’Haji Bakr, mort el gener de 2014,  era un dels seus cervells estratègics d’aquest grup.

Samir Muhammad Al Abd-Khlifawi era coronel d'Estat Major de l’exercit de Síria en el moment de la invasió de l'Iraq per part dels Estats Units l’any 2003 per enderrocar Saddam Hussein. Segons revela Der Spiegel, en aquells moments era un oficial dels serveis secrets de l'exèrcit de l’Aire. Al Abd-Khlifawi fou un dels militars expulsats per la depuració post Sadam Hussein. Aquesta circumstància el porta a integrar-se el mateix any 2003 al grup jihadista Jama'at al-Tawhid wal-Jihad dirigit per al-Zarqawi. Haji Bakr fou capturat l’any 2006 i va passar dos anys al camp de presoners de Camp Bucca i a la presó d'Abu Ghraib. Durant la seva estada a Bucca al-Khlifawi coincidí amb els que serien després els principals dirigents de l’Estat Islàmic: Abu Muslim al-Turkmani, Abu Abdulrahman al-Bilawi i l’actual califa d'Abu Bakr al-Baghdadi.

Un cop alliberat, Al Abd-Khlifawi s’integrà al consell militar de l'Estat Islàmic de l'Iraq després de l'assassinat dels seus alts comandants Abu Omar al-Baghdadi i Abu Ayyub al-Masri per les forces d'Estats Units l’any 2010. Un cop esclat el conflicte de Síria, l’any 2011, Al Abd-Khlifawi passà a finals de l’any 2012 a aquest país on participà en la fundació del front Jabhat al Nursa que en aquells moments era un apèndix secret de l'Estat Islàmic a l'Iraq fins a la seva separació l’any 2013. Sembla que durant l’etapa siriana, especialment l’any 2013, Al Abd-Khlifawi, conegut ja més com Haji Bakr, es dedicà a promoure l’obertura per tot Síria d’uns centre anomenats dawa, llocs de predicació islàmica a partir dels quals es detectaven simpatitzants a la causa de la insurrecció islàmica i crear una xarxa d’informació escampada por tot el país al servei de les campanyes d'assassinats i segrestos. L’objectiu d’anar a Síria era procurar conquerir el màxim de territori per tal de preparar una ofensiva contra Irak.

Al Abd-Khlifawi va ser assassinat el gener del 2014 a casa seva a la ciutat siriana de Tal Rifaat, al nord d'Alep, per homes de l'Exèrcit Lliure de Síria (Brigada dels Màrtirs de Síria) com a conseqüència del conflicte obert entre l’Estat Islàmic i diversos grups rebels sirians. Tot sembla indicar que, en un primer moment, aquests milicians no sabien qui era. La seva esposa fou segrestada i posteriorment fou una de les persones alliberades al setembre de 2014 a canvi dels diplomàtics turcs capturats per la Estat Islàmic a Mossul.

Segons els papers revelats per Der Spiegel després de la mort d’ Al-Khlifawi (Haji Bakr), altres militars dels antics serveis secrets de l’exercit de Sadam Hussein continuaren liderant Estat Islàmic. Aquesta documentació evidencia que existia un pla meticulosament dissenyat per Haji Bakr per organitzar les conquestes militars de l’Estat Islàmic i l’administració dels territoris conquerits a Síria i Iraq. Sembla que Al-Khlifawi (Haji Bakr) fou el mentor d’Abu Bakr al-Baghdadi, l’actual califa de l’Estat Islàmic, i exercí molt influència sobre ell. Alguns analistes arriben a afirmar que va organitzar una forta purga interna, incloent desenes d'assassinats, per tal de consolidar el control d'Al-Baghdadi sobre Estat Islàmic. L’elecció d’Al-Baghdadi l’any 2010 com a líder per part dels ex militars dels serveis secrets d’Irak que dominaven el grup d’Estat Islàmic aportava a aquesta organització un aparença de grup religiós islamista. L’anàlisi dels papers trobats a Haji Bakr revelen que aquest, abans que un islamista, era un nacionalista que sabé emprar la religió al servei del seu projecte polític.


Després de la mort d' Al-Khlifawi (Haji Bakr), Adnan Ismail Najm al-Bilawi Al-Dulaimi de sobrenom Abu Abdulrahman al-Bilawi,  ex capità de l'exèrcit en temps de Saddam Hussein, va ascendir al front al Consell Militar de l’Estat Islàmic. Al-Bilawi morí l’any 2014 i fou substituït en aquesta responsabilitat militar per l’ex oficial de l'exèrcit de Saddam, el coronel Adnan Latif Hamid al-Sweidawi de sobrenom Abu Ayman al-Iraqi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada