dimarts, 26 de maig del 2015

Estat Islàmic IX. Els precursors d’Al-Baghdadi

Al-Khlifawi (Haji Bakr), presentat en l'anterior post, fou substituït al front de Consell Militar de l’Estat Islàmic per Adnan Ismail Najm al-Bilawi Al-Dulaimi, de sobrenom Abu Abdulrahman al-Bilawi,  ex capità de l'exèrcit en temps de Saddam Hussein. Al-Bilawi fou mort per l’exerciti iraquià el 4 de juny de 2014.

Al-Bilawi pertanyia al clan dels Al-bu Bali del Dulaimi, la tribu més gran de la província iraquiana d'Al-Anbar. La seva tribu va formar el nucli de la resistència activa contra les forces nord-americanes a l'Iraq. Després d’un temps d’inactivitat el clan dels Dulaimis va tornar a la lluita armada l’any 2014. Després de la Invasió de l'Iraq de 2003 liderada pels Estats Units, al-Bilawi s’uní al grup al-Qaida a l'Iraq i treballà en estreta col·laboració amb el seu líder d’aquells temps, Abu Musab al-Zarqawi. Najm al-Bilawi va ser detingut per les forces nord-americanes l’any 2005 i fou internat a Camp Bucca. Al-Bilawi va ser un dels aproximadament 500 presos que van escapar de la presó d'Abu Ghraib, al juliol de 2013, com a conseqüència d’una espectacular acció militar de l’Estat Islàmic. Després de la seva fugida, Al-Bilawi es va convertir en el màxim responsable del Consell Militar de l’Estat Islàmic. Fou un dels estrategues de les ofensives militars al nord i centre de l'Iraq. Al-Bilawi fou assassinat el 05 de juny a 2014 per les forces de seguretat iraquianes a Mossul.

Adnan Latif Hamid al-Sweidawi, també conegut pel seu nom de guerra com Abu Ayman al-Iraqi, fou un dels comamdants de l'Estat Islàmic i ocupà la jefatura del Consell Militar després de la mort d'Abu Abdulrahman al-Bilawi. Al-Iraqi era un coronel del servei d’intel·ligència de l'exèrcit de l’aire iraquià en l’època de Sadam Hussein al igual que molts altres comandants de l’Estat Islàmic: Haji Bakr, Abu Ahmad al-Alwani, Abu Abdulrahman al-Bilawi, Abu Muslim al-Turkmani i Abu Ali al-Anbari.

L’any 2007, va ser detingut durant tres anys per les forces nord-americanes a l'Iraq, i molt probablement fou internat a Camp Bucca. Després del seu alliberament en 2010, se’n va anar a Síria, on, després de l'esclat de la guerra civil siriana, coordinà el combatents de l’Estat Islàmic a les ciutats d'Idlib i Alep, així com les muntanyes de Latakia. Alguns grups armats sirians de l’oposició acusaren a acusar a al-Iraqi de ser responsable dels assassinats de la FSA (Exèrcit Lliure de Síria) i d’altre figures de l'oposició. Després de l'esclat de la lluita amb altres grups rebels sirians a principis de 2014, Al-Iraqi i els seus homes s’anaren cap a l'est de Síria. Malgrat el seu alt càrrec dins de la jerarquia de l’Estat Islàmic, se’n coneix mot poc de la seva figura. Algú s’ha referit a ell com a personatge "personatge ombrívol". Fou mort el 7 de novembre de 2014 per un atac aeri nord-americà dirigit una reunió dels principals líders de l’Estat Islàmic a Mossul, Iraq. Entre la vintena de morts es trobava Abu Ayman al-Iraqi. Va ser reemplaçat com a cap militar de l’Estat Islàmic pel fins llavors ministre de la Guerra.


El successor de Al-Iraqi al front del Consell Militar d’Estat Islàmic fou Neaman Salman Mansour al-Zaidi conegut més pel nom de guerra al-Zaidi Abu Suleiman al-Naser que vol dir “defensor de la religió de Déu, pare de Suleiman”. Sembla que també fou una de les persones internades pels nord-americans en el Camp Bucca de Basora. Durant un temps fou el ministre de la guerra de l’Estat Islàmic abans de situar-se al capdavant de la seva cúpula militar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada