dilluns, 6 d’abril del 2015

La Cerdanya

He passat els dies de Setmana Santa a Prats i Sansor, petit poble de la Cerdanya al redós de la Tossa d’Alp i la serra del Moixeró. La bellesa del paisatge omple la mirada i en la seva contemplació s’experimenta la sensació de pau interior. A voltes som el que mirem, o volem contemplar. Qualsevol indret de la Cerdanya invita l’admiració. He aprofitat per caminar i apamar cada espai de la vall o trescar pels indrets agraïts de les seves muntanyes. La Roser i jo ens hem familiaritzat amb el silenci de les petites valls i hem seguit rierols fins trobar moltes de les petites esglesioles romàniques que donen la impressió d’haver estat sembrades per Déu. La que transmeten aquestes capelles no és obra divina, sinó de l’encert de persones temoroses que saberen mostrar la seva devoció cristiana.

No és difícil descobrir aquests indrets plens de petites propostes sensorials. Només cal agafar un planell i endinsar-se per els innumerables racons naturals inèdits a la pressió humana. Però, de la mateixa manera que la Cerdanya ofereix moltes facilitats pel gaudi, també presenta molts indrets on la pressió humana fa insostenible fruit el plaer dels seus entorns, Per sort, l’espècie humana és gregària i té la tendència de reunir-se, amuntegar-se en determinats llocs. Per sobreviure en La Cerdanya només cal evitar-los. 

Però, per si per alguna desgràcia per accident es va a parar a alguns d’aquells llocs on s’apleguen els consumidors de la Cerdanya es quan es fa més evident l’estupidesa humana. Només cal seure’s en un pedró i esperar. Tard o d’hora passaran per davant dels nostres ulls tots els mitjans possibles de transport humà. Files de quads aixecant polseguera, avionetes, avions sense motor i helicòpters petits, cotxes tot terreny conduits per individus amb gorres de beisbol i ulleres fosques especialistes en passar torrents quan més ràpid millor, motos de trial que trenquen l’harmonia del silenci, ciclistes amant del cicloturisme per camins quan més estrets millor i riuades de gent vestides amb roba comprada en una gran superfície. Per ser força feliç a la Cerdanya, només cal saber quina direcció cal prendre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada