divendres, 6 de febrer del 2015

Baixa l’adhesió dels musulmans al terrorisme

El cruel assassinat del pilot jordà Moaz al-Kasasbeh ha provocat una àmplia repulsa i indignació a tot el món. És evident que la violència de l’Estat Islàmic rep una forta condemna per part dels països d’Occident, però ¿què es pensa en els països de religió musulmana majoritària?.  El Centre d'Investigació Pew ha publicat un interessant document on resumeixen els resultats de les seves enquestes fetes durant més d’un dècada en països de religió musulmana majoritària on es preguntava el grau d’identificació de les persones amb l'extremisme terrorista. Hi ha una alta coincidència entre els musulmans en condemnar l'extremisme i també un gran preocupació sobre aquesta qüestió. Els resultats són ben evidents. En l’enquesta feta a la primavera de l’any 2014 el 62% dels jordans van dir que estaven preocupats per l'extremisme islàmic al seu país, mentre que un any abans aquesta preocupació era compartida només pel 54% dels jordans. També es constata un increment similar a el Líban, Tunísia, Egipte i Turquia.

L'enquesta també identificà un visió molt negativa vers  Al-Qaida i altres grups extremistes en la majoria de països de majoria musulmana. La qualificació més positiva a favor d’Al-Qaida estava en els territoris palestins, on el 25% tenia una opinió favorable per aquesta l'organització terrorista.  El analistes del Centre d'Investigació Pew destaquen que un patró que es repeteix en diferents parts del món; com més persones estan exposades a la violència terrorista, més persones la rebutgen. Jordània és un bon exemple. A principis de l'última dècada, els jordans van expressar nivells relativament alts de suport als atemptats suïcides i una alta confiança en Osama bin Laden, però això va canviar després dels atacs suïcides novembre de 2005 sobre tres hotels a Amman, capital de Jordània. Els atemptats, que van matar a desenes de persones i ferit a més d’un centenar, van ser fets per un afiliat a Al-Qaida, dirigit pel jordà Abu Musab al-Zarqawi. Després d’aquests atemptats, en una enquesta sobre el terrorisme, els suport dels jordans a bin Laden, i els atacs suïcides havia baixat del 57%, de mesos abans, al 29%. Avui en dia, se situa en el 15%. De la mateixa manera, la confiança en bin Laden ha caigut del 61% al 24% després dels atemptats i, en el moment de la seva mort, només el 13% dels jordans tenia confiança en el líder terrorista.


Pakistan és un altre exemple. Les accions terroristes continuades dels talibans contra els pakistanesos en l'última dècada ha portat a molts musulmans a rebutjar l'extremisme violent. El 2004, el 41% dels musulmans pakistanesos manifestaven que un atemptat suïcida sovint podia justificar-se; per a l'any 2014 només el 3% va sostenir aquest punt de vista. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada