dilluns, 19 de gener del 2015

Atrapats pels estereotips



Per les xarxes socials està circulant profusament l’entrevista que la CNN nord-americana feu al professor Reza Aslan, sociòleg de la religió i catedràtic de la Universitat de Califòrnia, per saber si l’Islam és una religió violenta. Aquesta entrevista és una bon exemple de com els estereotips sobre l’Islam condiciona el tractament informatiu que es poden fer des dels mitjans de comunicació. Els dos periodistes de la CNN sostenien insistentment que l’Islam és font de terrorisme, genera opressió a les dones, té un sistema jurídic que fomenta les desigualtats i, sense afirmar-ho en cap moment, deixaven entreveure que l’Islam és, en si mateix, una religió plena de maldat.



El professor Reza Aslan, refutà, sense deixar de somriure, una per una cada una de les suposicions que feien els periodistes. La seva argumentació és basava en dades i no en generalitzacions simplistes. Aslan acusà als periodistes de banalitzar el tema i fer, a partir de dades certes, generalitzacions que perjudiquen l’Islam, fomenten la intolerància i propaguen una imatge distorsionada d’aquesta religió. A la pregunta “¿que en pensa de l’ablació del clítoris que es fa a l’Islam?” el professor Aslan afirmà amb vehemència que això no era veritat. L’ablació del clítoris no és un problema de l’Islam, sinó de la cultura centro-africana. És cert que es practicada en els països musulmans de centreafricans, però no són els únics. Per exemple, altre països centreafricans no musulmans també la practiquen: el 90% de les dones d’Eritrea l’han patit, i és un país cristià, i el 75 % de les dones d’Etiopia els hi passa el mateix i també és un país de religió cristiana.



Quan els periodistes de la CNN preguntaren sobre la discriminació de la dona en els països musulmans, Reza Alsan torna a alertar sobre el risc de les generalitzacions. Advertí que a partir de les situacions reals del que passa a Pakistan o l’Aràbia Saudita no es pot tornar a generalitzar. Doncs la situació de la dona al Pakistan o l’Aràbia Saudita, que és totalment criticable, no és el mateix que es troba a Indonèsia, Turquia, Malasia o Bangladesh, en aquests països les dones tenen els mateixos drets que els homes. És més, el professor Rea Alsan, recordà que, en els anomenats països musulmans, hi ha hagut dones presidentes d’algun país, en concret set, mentre que Estats Units d’Amèrica, encara cap. Contínuament el professor Renza Alsan ha anat desmuntant totes les generalitzacions sobre l’Islam fent veure el risc que això comporta perquè fa a la gent “més estúpida” i no ajuda a l’anàlisi crítica i racional del tema de l’Islam. La manca d’aquesta racionalitat produeix afirmacions gratuïtes com que l’Islam  és una religió violenta, sense adonar-se que el que fa violenta una religió són les persones que la practiquen no la religió. Val la penar escoltar aquesta entrevista per descobrir els riscos de quedar atrapats pels estereotips i simplificacions alhora de judicar la religió islàmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada