dilluns, 3 de novembre del 2014

Perdurar el passat

Josep Ferrater Mora afirmà que Catalunya és substancialment tradicionalista. El filòsof català es referia, no a una doctrina, sinó a una forma de vida  que ho concretava en la “manera de respectar el passat com a tal passat  i de voler que perduri”. Res d’això ha entès el diari la La Razón quan, per desacreditar al President de la Generalitat, ha titulat en portada “Mas invoca els morts per al 9-N”per il·lustrar una imatge del President ensenyant una foto de Pau Casals. Tot i la irritació inicial per aquest titular. Després de donar-ho voltes el trobo encertat i crec que el president Mas n’ha d’estar ufanós. Perquè en gest del President s’evoca un dels trets del caràcter català evocat per Ferrater Mora. El record dels avantpassats honora a qui ho fa. Sense anar més lluny, ahir mateix, els cristians catòlics de tot el món celebraven la festivitat dels Sants Difunts. Bell homenatge a totes les persones que ens han precedit i de les quals en sentim hereus.

El gest del president Mas és això, evocació d’una herència que ens relliga amb la nostra història. ¿Què té de dolent això?. És cert que el titular de La Razón no valora el gest del President, només informa. Però, no és menys cert, que el titular pretén provocar al lector una associació perversa de desacreditar al president Mas insinuant que la seva proposta només es sustenta en el passat. En aquest línia anava també el president del govern de Madrid a l’evocar l’època medieval. El que no sap el director de La Razón és que els catalans estem aferrats amb orgull al nostre passat. Som conscient que estem on estem perquè molts catalans saberen lluitar durant segles per mantenir viva l’esperança de la independència. Els catalans respectem el passat i volem que perduri.


Per això hem celebrat amb orgull els 300 anys de la derrota del 1714 i hem evocat als catalans que donaren la vida en defensa de les llibertats de Catalunya. Sembla que això no ho valora així el diari La Razón que troba inoportuna la imatge del president Mas amb la fotografia del músic Pau Casals. Desconec si hi ha molta gent que compri La Razón, però sempre recordaré el que em digué, ja fa molts anys el seu cap d’opinió, que l’objectiu de l’editor del diari no era vendre’l en els quioscs, sinó que cada dia estigués a la taula dels ministeris. Perfecte descripció del que és aquest medi que permet entendre el sentit de la seva portada d’avui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada