diumenge, 16 de novembre del 2014

Ciutat i civilitat


Fa pocs dies, es presentà el llibre blanc Barcelona, capital d’un futur estat editat per l’ajuntament de Barcelona. He tingut l’honor d’escriure el capítol Barcelona, capital per a tothom que és una petita reflexió sobre la nova perspectiva que han de tenir comprensió del fet immigratori a la ciutat de Barcelona. L’entrada al blog és una part d’aquest article.

A les ciutats es construeix civilitat. La Barcelona capital, prefiguració de la Ciutat Ideal, ha de ser una urbs cívica. La ciutat és civilització perquè els barcelonins transmeten a les seves relacions els valors i les virtuts que practiquen. La metròpoli barcelonina ha de ser llocs de trobada on viure el diàleg, la tolerància i el respecte. Gràcies a això les persones viuen i conviuen. Només cal observar amb atenció qualsevol esdeveniment urbà per apreciar-hi les diverses maneres de ser i de pensar, de viure i de conviure. Les avingudes, els carrers, els jardins, les places, són aparadors de la diversitat cultural. Allí es manifesten els valors, les tradicions, les esperances i les il•lusions que estructuren l’ànima d’una ciutat. La mirada atenta mostra com l’harmonia i el diàleg articulen aquesta diversitat construint urbanitat.

La democràcia urbana es basa en interaccions obertes orientades a afirmar els valors de convivència. A les ciutats es proposen i es practiquen virtuts cíviques. Barcelona és una xarxa de persones que viuen i manifesten diferents comprensions de la vida fonamentades en diferents fonts de sentit. El diàleg intercultural ajuda a evidenciar els variats referents espirituals dels barcelonins, ja que també mostren uns aspectes concrets de les diferents identitats singulars dels barcelonins. A Barcelona, amb el seu caràcter plural i mestís, es destil•len els valors cívics universals a partir de la interacció d’una pluralitat de principis particulars viscuts en àmbits molt diversos, on les religions, creences i corrents de pensament tenen un paper destacat. Gràcies al diàleg sobre els valors, fet des de la pluralitat i diversitat, la ciutat s’humanitza.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada