divendres, 11 de juliol del 2014

Sant Benet

Avui és la festivitat de sant Benet. Benet de Núrsia tingué l’extraordinària originalitat de proposar un estil de vida cristià basat en la creació d’una comunitat estable on es comparteixen els bens i uns ideals de perfecció cristiana. Per organitzar aquesta vida Benet de Núrsia escriví unes normes, la Regla, que ha perdurat fins avui com a gran referent de la vida comunitària. Poc a poc, entorn de Benet, s’anà consolidant una comunitat de persones que cercaven Déu a través de la pregària i del treball, Ora et labora. Aquesta opció radical de vida originà l’ordre monàstica dels benedictins amb les seves branques masculines i femenines.

En el temps, del monaquisme benedictí aparegueren altres ordres monàstiques que, tot i la seva singularitat, també tenien com a norma de vida comuna les proposades en la Regle de sant Benet. Europa, com a realitat territorial que comparteix identitats culturals compartides es deutora del monaquisme inspirat, en el seus origen, per Benet de Núrsia. Dels scriptoriums monàstics de l’època medieval sorgiren els manuscrits, alguns vertaderes joies d’art, que anaren conformant la cultura del que avui coneixem com Europa. Ara, segles després, penso que les intuïcions de Benet de Núrsia són fortament vives encara. No només per seguir ordenant la vida de moltes comunitats monàstiques, sinó perquè elles originaren una experiència espiritual que pot ser viscuda amb naturalitat per qualsevol persona en la vida quotidiana.


És més, algunes de les propostes sobre com regular el funcionament d’una comunitat humana, el monestir, té les seves aplicacions pràctiques, després de les necessàries adaptacions, al món de les organitzacions modernes. Els principis bàsics de la Regle benedictina serveixen per convertir les institucions humanes en comunitats de treball, respectuoses per les persones i amb projecció social, a més de tenir una preocupació per l’obtenció de beneficis econòmics fruits del seu treball. La societat contemporània podria dirigir la seva mirada encuriosida a la vida dels monestirs benedictins i descobrir com aquestes comunitats monàstiques d’homes i dones ens aporten a tots uns referents útils per ordenar la vida i l’activitat humana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada