dijous, 3 de juliol del 2014

Les tres crisis d’Europa

Jordi Vaquer, director de l’Open Society Initiative for Europe (entitat integrada en la fundació Open Society Foundations promoguda pel financer i filantrop George Soros)  ha presentat una interessant reflexió sobre l’estat del projecte europeu en un debat organitzat per la fundació ACSAR. Segons Jordi Vaquer Europa està immersa en tres crisis que es desenvolupen en paral·lel, fortament interrelacionades però amb dinàmiques pròpies. L’existència d’aquestes tres crisis provoca un espai buit en el procés de construcció d’Europa que intenten ocupar-lo unes determinades forces que, seguint una agenda molt determinada i ben pensada, volen ocupar tot aquest espai promovent una determinada sortida. Alguns d’aquest fenòmens són molt evidents en certs països europeus, mentre que en altres no es donen, encara, en tota la seva extensió o intensitat.

Hi ha una crisi econòmica que ha alterat el somni europeu de progrés, justícia social, protecció de l’estat del benestar i estructures polítiques democràtiques. La crisi econòmica ha evidenciat la feblesa i decadència del model europeu i la seva dependència de les polítiques econòmiques asiàtiques i dels Estats Units. La crisi econòmica ha estat com a conseqüència de la ineficàcia dels sistemes de regulació estatals de l’economia i l’hegemonia del sistema financer. La dimensió econòmica de la crisi està condicionada per les altres dues crisis: la fallida del model de governança i la falla dels valors democràtics. Perquè, la crisi ha demostrat el descontrol de l’economia de la política.


Hi ha una crisi de la governança democràtica. Els ciutadans estan perdent la confiança amb les estructures polítiques i amb tot el que es pugui considerar una elit, sigui política, social, mediàtica, intel·lectual, moral etc...  Com a resposta es prefiguren alternatives extremistes, siguin de dretes o d’esquerres. La tercera crisi afecta al sistema de valors democràtics. De manera especial, s’enfonsen els valors liberals que havien sustentat les societats occidentals. En aquest cas, el concepte liberal compren la visió oberta i respectuosa de les llibertats democràtiques, no la visió del liberalisme econòmic. Precisament, aquesta devaluació dels valors democràtics es tradueix amb un domini dels valors proposats des del neoliberalisme econòmic. A Europa s’estén un nou consens social que veu amb simpatia la necessitat de restringir o reduir les llibertats imposant unes lectures neoconservadores dures del sistema de valors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada