dijous, 26 de juny del 2014

Supèrbia política

Estic convençut que els set pecats capitals de la doctrina catòlica tenen correspondència pràctica en la vida política. Recordem els pecats capitals: luxúria, gola, avarícia, peresa, enveja, ira i supèrbia. En la doctrina catòlica, cada pecat capital té associada, de forma de mirall, la seva virtut. Així, trobem elogiada la castedat, la temprança, la caritat, la diligència, la paciència, la benvolença i la humilitat. Com els pecats, les virtuts poden conrear-se en política i resulten necessàries a fi de poder tenir una bona pràctica política.

Vull referir-me al pecat capital de la supèrbia. L'orgull és considerat com l'original i el més seriós dels set pecats capitals, i de fet, és també l’origen del es deriven tots els altres. Pot considerar-se la supèrbia com el desig per ser més important o superior als demés. John Milton considera que el primer de cometre aquest pecat fou Satanàs al voler fer-se com Déu. Es pot considerar la supèrbia com una sobrevaloració de l’ego personal enfront els demés demostrant una superioritat volguda que és dolguda per qui ho pateix.


Aquesta relació malaltissa present en la supèrbia és molt freqüent en l’àmbit polític i és observable, com a comportament propi entre un càrrec polític i els seus assessors o tècnics generalment no de manera pública. Els tècnics, generalment més preparats en determinats temes que els càrrecs polítics, han de patir les actituds orgulloses d’aquests i, experimentar de forma humiliant, que l’única força dels arguments del càrrec polític és la seva posició jeràrquica. La supèrbia és una mala consellera i desqualifica notablement a qui la practica, desacredita als seus protectors i malmet les relacions franques que s’han d’establir entre polítics i tècnics. Per sort, aquestes situacions no són transparentes als electors. Doncs seria un argument més en l’inventari del desprestigi de la política. Per procurar corregir aquesta situació fora bo que en la selecció política d’aspirants polítics es procurés trobar persones que es distingissin per conrear la virtut de la humilitat 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada