divendres, 20 de juny del 2014

La geopolítica i la religió islàmica

El conflicte d’Irak ens proporciona l’ocasió d’observar un enfrontament virulent entre dues maneres d’entendre l’Islam, els sunnites i els xiïtes. Els sunnites, enquadrats com jihadistes actuant com exercit opositor denominat ISIL (Estat Islàmic de l’Iraq i Llevant) que s’enfronta al govern iraquià liderat per musulmans xiïtes amb un exercit professional i les milícies xiïtes. ISIL és un grup islamista armat que actua tant a Síria i com a l'Iraq i que té aspiracions territorials sobre tot el Llevant àrab (Líban, Síria, Iraq, Jordània). El seu objectiu és crear un estat islàmic que inclogui totes les poblacions àrabs que van quedar separades amb el repartiment entre França i Gran Bretanya després de la Primera Guerra Mundial.

Iran i l'Iraq són dos dels pocs països on hi ha més xiïtes que sunnites. Si bé és àmpliament assumit que l'Iraq té una majoria xiïta, hi ha poques dades fiables sobre els percentatges de musulmans sunnites i xiïtes. Això s’ha complicat per l’arribada a l’Iraq de refugiats a causa del conflicte a Síria i l’actual emigració que es dóna a l’Iraq per raó del seu conflicte intern. Les poques dades disponibles sobre la identitat religiosa a l'Iraq suggereixen que al voltant de la meitat del país és xiïta. A l’Iran la situació és diferent, es calcula que en aquest país és el lloc del món on hi ha més xiïtes, aproximadament entre el 90% i el 95% de la població (uns 66-70 milions de persones) són xiïtes .

Aquesta composició de famílies religioses condiciona la geopolítica de la zona. El fet de que els xiïtes dominen fortament a l’Iran i tinguin un presència notable a l’Irak explica el suport donat pels primers al govern de l’Iraq dominat per xiïtes sota la direcció del Nuri al-Maliki . Per altra part, Iran també ha donat suport al govern de Bashar al-Assad a Síria, on només el 15-20% de la població musulmana és xiïta, perquè el poder polític està en mans  dels alauites (una branca de l'Islam xiïta). Sota el règim de Saddam Hussein a l'Iraq, que estava dominat pels sunnites.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada