dijous, 15 de maig del 2014

Rancúnia

Dos esdeveniments, un d’ells de tràgiques conseqüències, aparentment inconnexes tenen un comú compartir importants dosis de rancúnia. El diccionari defineix la rancúnia com un sentiment inveterat d’odi, de malícia envers algú. Certament, els dos esdeveniments, l’assassinat d’una persona a Lleó i l’escridassada airada a un polític en un acte religiós, mostren el grau de rancúnia que contenen algunes persones i que, de sobte, es manifesta quedant fora de tot control. Aquestes persones, segons les seves pròpies declaracions han mantingut durant força temps un odi que ha rosegat profundament els seus cors. La rancúnia porta a morir poc a poc cada dia.

Davant d’un cors rancorós, el cristianisme proposa el perdó. El perdó allibera de l’amargor de cor i torna a la vida el cor entristit per l’odi. En la matriu cristiana hi trobem tota una llarga tradició de perdó. El profeta Isaïes ho anuncià amb tota claredat “que l'injust abandoni el mal camí, i el malèfic, les seves intencions! Que tornin al Senyor, que és compassiu, al nostre Déu, tan generós a perdonar”  (Is 55,7). La rancúnia és un estat de l’esperit corrosiu en el qual la persona queda presonera de les seves pròpies emocions.  Jesús ens ensenyà el camí per vèncer aquest empresonament de l’ànima. Llegim a l’Evangeli “aleshores Pere preguntà a Jesús: --Senyor, quantes vegades hauré de perdonar al meu germà les ofenses que em faci? Set vegades? Jesús li respon:--No et dic set vegades, sinó setanta vegades set” (Mt 18,21-22).


El camí per tornar a la vida és l’exercici del perdó a mans plenes. El propi Jesús, des del patíbul de la seva creu perdonà “Jesús deia: Pare, perdona'ls, que no saben el que fan” (Lc 23,34). Les commocions socials contribueixen a que les persones no gestionem bé les nostres emocions i, en moltes ocasions, el sentiments queden alterats per uns esdeveniments que haurien d’estar sota control. L’autocontrol emocional és una disciplina que té força predicament; però el cristianisme ofereix un exercici de reconciliació, el perdó, que permet situar de nou a les persones en el control de les seves emocions. Aprenguem a perdonar i viurem més tranquils.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada