dimecres, 26 de març del 2014

La sèrie de Pere Casaldàliga a TV3

Algunes persones s’han enervat per la petita sèrie que TV3 ha dedicat a evocar la figura de Pere Casaldàliga. Consideren que la televisió pública ha de ser neutral davant les creences religioses. Afirmen que cap religió no ha d’estar present en l’espai públic; que l’Estat és laic. Quanta ignorància mostren si pensen sincerament això. L’articulació jurídica dels drets fonamentals en aquest país no es basa en l’afirmació de la laïcitat, sinó en la defensa de la no confessionalitat d’una religió en l’Estat. Pot semblar el mateix, però no ho és. Ben vingudes siguin sèries com l’emesa per la televisió de Catalunya, com ho fou, mesos enrere la dedicada a Vicenç Ferrer. Ambdues persones, mostra d’un testimoniatge d’amor sense mesura i sense límits. Exemples vius d’una societat basada en la fraternitat.

Emetent aquest tipus de continguts els mitjans públics acompleixen la seva funció social. Aquesta és àmplia, però en cap cas els seus continguts han de servir per adormir les consciències dels ciutadans o manipular-los per influir en les seves voluntats. La funció social dels mitjans públics és, entre altres supòsits, educar els ciutadans en els valors i principis, les virtuts cíviques, que ens defineixen com a societat oberta i democràtica. El programa sobre el bisbe Pere Casaldàliga és un bon exemple d’un ús apropiat d’un medi públic en el servei a la seva societat que amb els seus impostos contribueix al seu sosteniment.


La vida de Pere Casaldàliga, i de les persones que l’han acompanyat durant aquests anys a São Félix do Araguaia,  són un exemple diàfan de les virtuts que reivindico com a universals, més enllà de quines siguin les seves últimes motivacions. Per això moltes persones, al marge de la seva fe, poden sentir-se en comunió amb Pere Casaldàliga. Però també reivindico la seva manera de percebre i viure el cristianisme perquè mostra un camí d’autenticitat evangèlica que esdevé Bona Nova pels pobres i marginats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada