divendres, 17 de gener del 2014

Les idees i esperances mouen la política

L’actual tensió que afecta la política catalana, amb els seus efectes demolidors en algunes formacions polítiques bàsiques del catalanisme polític, m’han fet reflexionar sobre el sentit moral de la política. El fet que un grup polític tensi el debat parlamentari incomplint el seu propi programa electoral o les declaracions programàtiques dels seus principals dirigents m’han convençut de la greu crisi moral de la política.

En els seus orígens, el pensament il·lustrat havia difós la idea que els partits polítics havien d’exercir una funció moralitzant de la societat. La seva pretensió era educar la raó humana per mitjà de la pròpia política. Però em dóna la impressió que, poc a poc, el desig del pensament il·lustrat ha estat substituït per una raó pragmàtica amb poc referents morals. Del naufragi de la moral polític només ha surat la raó pragmàtica i tàctica. La política al nostre país, després de la Guerra Civil, havia estat forjada, primer en el combat contra el franquisme i després, durant la complexa etapa de la transició, en la força de les idees i de les utopies. En aquells temps la majoria de partits democràtics no tenien més avals que la força de les seves paraules basades en el convenciment i per l’alè moral dels seus dirigents. Se sabia molt bé cap on es volia anar i els camins estaven més incerts. Però els dirigents polítics transmetien confiança perquè la seva paraula era fiable.


A mesura que la política s’anava institucionalitzant i enfortint la democràcia el sistema polític es consolidà pagant l’alt preu de diluir la seva dimensió moral en favor de l’ètica de la responsabilitat.  La força moral de la paraula política, fonamentada en la confiança, queda substituïda per l’elogi del poder polític curt i ras. La lluita pel poder deixà definitivament a banda el convenciment basat en la idea, el discurs i el relat. Aquest nou escenari facilità l’accés a l’arena política d’un cinisme pragmàtic basat en una barreja de carisma del líder polític i la disciplina granítica de les formacions polítiques. És cert que carisma i disciplina enforteix als partits polítics, però també els deixa muts de paraules convincents i utòpiques. Ha fet falta el despertar de la societat civil per tornar a notar de nou l’impuls mobilitzador de les idees i les esperances.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada