dilluns, 30 de desembre del 2013

Madrid i Barcelona, dos models i dues vies eclesials,

La missa del dia de la família a Madrid promoguda pel seu cardenal arquebisbe, Antonio M. Rouco, ha estat de nou, com acostuma ser-ho en els darrers temps, notícia. Però, aquest any ho és per una significació especial. La missa familiar madrilenya, tot un esdeveniment de magnificència de masses, era una aposta personal del cardenal Rouco en la seva estratègia de mantenir un pols bel·ligerant amb el govern de torn, sempre interpretant que és la millor manera de defensar els interessos de l’Església catòlica espanyola. La noticia és que la celebració d’enguany, confiada de nou en la seva dinamització al moviment Camino Neocatecumenal i animada pel propi Kiko Argüello, no ha tingut el reconeixement esperat pel papa Francesc.

El papa Francesc ha manifestat el seu suport clar i explícit a la cele·lebració organitzada de forma més discreta i menys espectacular per l’arquebisbe de Barcelona a la basílica de la Sagrada Família. En aquest lloc incommensurable on la teologia està en les pedres el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha notat la proximitat directa pel papa tant per la presència del seu llegat personal, l’arquebisbe Vicenzo Paglia, persona sensible als plantejaments de la Comunitat de Sant Egidi, com per la menció clara i directe d’aquesta esdeveniment feta del propi papa Francesc durant la cerimònia de l’Àngelus romà. L’arquebisbe Paglia, persona senzilla i afable, ha manifestat una mentalitat oberta i comprensible amb les noves realitats del nuclis de convivència més enllà de la forma tradicional de família defensada pel catolicisme.


El gest del papa Francesc no ha passat desapercebut per ningú. Mentre a Madrid, el cardenal Rouco, recolzant-se amb els moviments cristians més tancats i prou sorollosos amb tot el que sona a neo-cristianitat, s’ha tornat a posicionar en relació a les polítiques governamentals. Mentrestant, a Barcelona, el cardenal Martínez Sistach ha continuat la tradició de fer de la missa de la família una celebració diocesana sense la càrrega política que es respirava, com els altres anys, a la capital de l’Estat. Madrid i Barcelona, Rouco i Martínez Sistach, els dos cardenals, representen dues maneres d’entendre les relacions entre l’església catòlica i la societat. Un fomenta la confrontació a pit descobert, l’altra, més proper al pactisme dels catalans, promou el diàleg i la comprensió. El papa Francesc, home d’enteniments i acords, amant del consens i del convenciment, ha optat per Barcelona. El seu gest honora a l’arquebisbe de Barcelona, la diòcesi i un estil de ser i fer església propi de la comunitat catòlica catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada