dimarts, 17 de desembre del 2013

Allò que més profundament som: germans i germanes


S’ha presentat el missatge del papa Francesc amb motiu del dia Mundial pel la Pau que es celebra el primer dia de gener del 2014. En aquest missatge es presenta la fraternitat com un camí eficaç per construir la pau. El papa afirma que la fraternitat és una qualitat humana essencial, perquè els individus som éssers relacionals. Però això no fa que sigui automàtica. En el nostre temps, tal com assenyalà el papa emèrit Benet XVI, la globalització ens apropa però no ens agermana. La fraternitat ha estat ignorada o trepitjada en maneres infinites a través de la història i fins i tot avui en dia.

En àmbit bíblic el primer crim va ser un fratricidi. ¿Com podem deixar de reconèixer que som germans i germanes , ja que tots tenim un mateix Pare? ¿Com podem deixar de reconèixer que Jesucrist, el Fill de Déu, és el nostre germà? En aquest missatge el papa Francesc es pregunta ¿per què hi ha aquest dèficit de fraternitat en el món actual?. Pel papa l'egoisme cega la nostra fraternitat fonamental. La por i la competitivitat han enverinat la nostra incomparable dignitat com a fills i filles de Déu i, per tant, germans i germanes entre nosaltres.

En el seu primer missatge de Cap d'Any, el papa Francesc parla dels pobres, de la pau i de la creació agrupant tots aquests conceptes sota la proposta inclusiva de la fraternitat. Aquesta és necessària per vèncer els problemes econòmics del present. En el missatge es comenta que l’economia pot aportar recursos concrets contra la pobresa i s'afirma que les relacions fraternals poden expressar-se en polítiques socials, en un estil de vida més sobri i, a nivell macro la fraternitat s’ha de traduir en un replantejament dels models de desenvolupament econòmic. La fraternitat és indispensable per reduir i eliminar les guerres, així com la corrupció i el crim organitzat. La fraternitat serveix per vèncer la indiferència amb què es contemplen les moltes guerres a una distància segura i la tendència a deshumanitzar i demonitzar l'enemic

El papa Francesc també comenta la necessitat urgent de preservar i conrear la natura com la nostra llar terrenal i la font de tots els béns materials, ara i per a les generacions futures. La fraternitat necessita ser descoberta , sentida , anunciada i testimoniada a través de l'amor. Necessita d’una conversió de ments i cors. Ha de ser entesa com un regal. Només l'amor de Déu ens capacita per a acceptar la fraternitat i expressar-la de forma més plena.

El cardenal Peter Kodwo Appiah Turkson, President del Pontifici Consell Justícia i Pau, comentà durant la presentació del document del Papa: “mentre ens preparem per celebrar el Nadal intercanviant regals entre amics i parents estaria bé fer una pausa , com Jesús suggereix , quan diu : "Si et recordes que el teu germà o germana té alguna cosa contra tu , deixa la teva ofrena davant l'altar i vés ; primer Reconcilia't amb el teu germà o germana , i després vine i presenta la teva ofrena ". Avui els pobres, els exclosos, els que pateixen a les nostres ciutats, en els nostres països, en el nostre món, tenen" alguna cosa en contra de nosaltres ". El que tenen " en contra de nosaltres " és la nostra falta de respecte per allò que més profundament són i som: germans i germanes".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada