dimecres, 25 de setembre del 2013

Anirem tots al paradís


Sempre m’he preguntat com serà la fi benaurada que s’anuncia en la benedicció conclusiva de la pregària de Completes. A la fi d’aquesta pregària el celebrant demana a Déu una nit tranquil·la i una fi benaurada. Penso en el final de la vida i la possibilitat d’experimentar aquesta benaurança. Els cristians confessem que al morir s’obren les portes a una vida viscuda de forma diferent a la pròpia dels mortals. D’això en diem Vida Eterna. Certament, no en sabem res, o quasi res, de com serà aquest moment final i del pas a la nova dimensió de la vida. No obstant, forma part de la nostra tradició que hi haurà un Judici Final que servirà per discernir si aquesta promesa de Vida Eterna serà de salvació o de condemnació. Tampoc sabem massa sobre cpm serà aquest judici, malgrat les imatges que la cultura popular ha creat a partir de les lectures bíbliques.

¿Com serà aquest Judici Final? ¿quin sentit té pels creient d’avui?. Per intentar aportar alguna llum sobre aquest tema, l’editorial Fragmenta, amb l’encert que ens té acostumats, ha publicat el llibre Anirem tots al Paradís dels autors Marie Balmary, psicoanalista, i Daniel Marguerat, teòleg. Els autors avisen que la idea de Judici Final, amb tot el que porta associat, no està massa de moda. No obstant, afirmen que pot ser la visió del Judici Final s’ha transformat en noves figures metafòriques que l’imaginari col·lectiu ha fet seves. El temor medieval associat a aquest judici ha estat substituït per noves pors que també poden empresonar les consciències de les persones.


El pensament modern ha construït noves imatges d’aquest moment final que en cap cas anul·len la idea de que en el moment final les persones hauran de passar comptes de què han fet vers els demés. ¿Cal renunciar al concepte d’una retribució dels actes de cadascun de nosaltres?. Els autors del llibre enceten un diàleg epistolari que il·lumina molts dels aspectes que es troben al darrera del Judici Final. Els seus punts de vista són rics i ens mostren com les persones podem assumir amb llibertat les nostres responsabilitats sense estar presoners de la por a un foc devorador que dura tota l’eternitat. Com es diu en la presentació “l’audàcia d’aquest llibre rau en fer-nos descobrir una dimensió insospitada de les Escriptures bíbliques” quan ens presenten el que serà el Judici Final.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada