dijous, 4 de juliol del 2013

Abandonar la confortabilitat del temple


En la seva catequesis diària el papa Francesc ha plantejat el tema dels camins que porten  al coneixement de Déu. El papa ha senyalat que  "en la història de l'Església han hagut alguns errors en el camí cap a Déu”. El primer error fou creure que al Déu dels cristians es pot arribar-hi només pel camí de la meditació. “Això és perillós. Quants es perden en aquest camí i no arriben (a Déu). Arriben sí, tal vegada, al coneixement de Déu, però no al de Jesucrist, Fill de Déu” Aquest és el camí dels gnòstics. Un altre camí fou el seguit per aquells que “pensaven que per arribar a Déu cal ser mortificat i auster, i han triat el camí de la penitència: solament la penitència i el dejuni. I aquests ni tan sols van arribar al Déu viu, Jesucrist, el Déu viu. Són els pelagians, que creuen que ho poden aconseguir amb el seu esforç".

Davant d’aquests camins erronis, el papa Francesc afirmà, que la manera apropiada de conèixer a Déu és trobar-lo a través de les ferides de Jesús. Aquest és el missatge que Jesús explicità quan en la seva aparició als apòstols demanà a Tomàs que palpés les seves ferides amb els seves mans.  Les ferides de Jesús, afirmà el papa, es descobreixen “fent les obres de misericòrdia”. Això vol dir, acostar-se al “al cos, i també a l'ànima, però al cos, ho subratllo, del teu germà nafrat, perquè té gana, té set, està nu, està humiliat, és un esclau, perquè està a la presó, a l'hospital. Aquestes són les nafres de Jesús avui. I Jesús ens convida tenir un acte de fe, en Ell, però a través d'aquestes nafres”.  Pel Papa no és suficient fer simples obres de caritat:  “això és important, però si seguim en aquest nivell, solament serem filantròpics. Hem de tocar les nafres de Jesús, hem d'acariciar les nafres de Jesús, guarir les nafres de Jesús amb tendresa, hem de besar les ferides de Jesús, i això de manera literal

El papa Francesc acabà la seva catequesi amb un gran exercici de realitat. Per parlar i conèixer a Déu cal entrar en les nafres de Jesús i per a això cal " sortir al carrer". Nova crida del Papa a que l’Església i els cristians sortim de la zona de confortabilitat i anem a l’encontre dels que, en el món, esperen tendresa, amor i justícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada