dimecres, 19 de juny del 2013

La llibertat religiosa en el món


El Departament d’Estat del govern nord-americà ha publicat l’informe de 2012 sobre la situació de la llibertat religiosa en el món. En el seu resum executiu ens fan les següents observacions. Sobre les restriccions governamentals i abusos en la llibertat religiosa l’informe constata que hi ha lleis i polítiques que impedeixen la llibertat dels individus per escollir una fe, practicar-la, canviar de religió, parlar de les seves creences religioses i pràctiques, o refusar qualsevol religió. A Xina, els funcionaris d'afers religiosos i òrgans de seguretat de l’estat han espiat o restringit les activitats religioses de grups religiosos registrat i no registrats. El govern xinés  ha detingut, arrestat o sentenciat a presó un número indeterminat de persones per tenir activitats relacionades amb les seves creences religioses i pràctiques. Aquesta situació l’han patit musulmans i clergues catòlics o practicants del budisme tibetà.

A Corea del Nord el govern restringeix severament la llibertat religiosa dels grups religiosos no controlats oficialment. Els practicants d’aquests grups són perseguits, arrestats, torturats o morts per raó de les seves creences religioses. Al Vietnam, tot i els progressos observats en els darrers anys, encara existeixen importants dificultats per l’exercici de la llibertat religiosa. Encara hi ha empresonaments per raons religioses. Hi ha fortes pressions perquè hi hagi conversions al budisme estatal. Dins Aràbia Saudita, està prohibida tota pràctica pública de qualsevol religió que no sigui l’Islam. Hi ha una forta discriminació sobre el xiïtes i s’han prohibit diverses manifestacions religioses públiques dels xiïtes.

A Síria, el govern va augmentar la seva pressió sobre els grups religiosos vinculant-los a l’oposició. Paradoxalment el musulmans sunnites, majoritaris en el país, també estan sota sospita. A l’Iran ha augmentat la repressió contra les minories religioses incloent-hi també els musulmans sunnites. La majoria de religions, entre les quals hi ha la catòlica, protestant, jueva, bahaí i altres han denunciat les dificultats que tenen. A Rúsia també s’han evidenciat casos d’importants restriccions a la llibertat religiosa d’algunes minories religioses. Una de les pràctiques habituals és negar-los el registre com entitats religioses. A Uzbekistan hi ha força repressió contra les religions en general. Al Turkmenistan les autoritats governatives persegueixen les religions no registrades. Això significa que no poden fer cap activitat, es detenen els dirigents i es confisquen els materials religiosos. La llei prohibeix persones menor de 18 anys de participar en públic en activitats religioses.

A Afganistan, el govern no protegeix suficientment a les minories religioses dels atacs dels fanàtics musulmans. El govern aplica restriccions legals de llibertat religiosa de forma selectiva i d’una manera discriminatòria. Dins Azerbaitjan, el govern ha introduït restriccions per la pràctica religiosa d’aquells grups considerats no tradicionals. Aquest és el cas dels Testimonis de Jehovà o grups musulmans no reconeguts. A Cuba el Partit Comunista, a través de la seva Oficina d'Afers Religiosos, continua controlant la majoria d'aspectes de la vida religiosa. Tot i que molts grups religiosos expliquen que s’ha alleugerit els controls governamentals, encara persisteixen importants restriccions a la llibertat religiosa. Hi ha varis grups religiosos, entre ells els Testimonis de Jehovà i els Mormons que encara esperen obtenir el reconeixement oficial per part del Ministeri de Justicia.

Al Sudan la situació és molt difícil. Algunes esglésies de la comunitat catòlica i protestant han patit atemptats i han estat destruïdes. També es persegueixen els grups religiosos no registrats.

A Europa es detecten reaccions, retòriques i pràctiques, contra la pràctica religiosa dels musulmans.  La seva intensitat i naturalesa varia en cada país. Un dels aspectes on les restriccions són evidents es en referència a l’ús del vel per les dones. A l’Índia, també s’han donat casos de prohibir el vel a les dones musulmanes dins dels centers educatius. En diversos països musulmans existeixen dificultats reals per la pràctica de l’Islam no majoritari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada