diumenge, 7 d’abril del 2013

Ateus devots


Es tracta d'un grup d'intel·lectuals, que diuen no tenir fe religiosa, que s'ofereixen, des de la seva particular visió de la societat,  com a aliats de l'Església Catòlica per defensar els seus valors morals i la seva presència pública en la societat. Ja que consideren que la societat actual necessita de nou els valors i tradicions cristianes. Els representants més coneguts d'aquest corrent són Giuliano Ferrara, director del periòdic Il Foglio, en vida ho va anar Oriana Fallaci, Marcello Pera, antic President del Senat italià.

Alguns mitjans els denominen ateus devots evocant al terme ateu catòlic encunyat per Charles Maurras fundador de l'Acció Francesa. Mentre Marcelo Pera es declara agnòstic, Giulio Ferrera es defineix com teista sense fe. Els dos tenen reclamen a l'Església Catòlica una clara intervenció en la societat per recuperar el pols moral suposadament arrabassat pel desvari social. Els qui vindiquen aquests plantejaments reafirmen els valors cristians com a fonament d'Occident enfront de l'expansió de l'Islam per Europa. Molts dels qui patrocinen aquestes idees no són creients, però consideren que la religió cristiana és l'horitzó cultural comú que els europeus han de defensar.

Aquest grup de pensadors creuen que el progressisme ha conduït a un buit moral per incapacitat de fer propostes del laïcisme. Davant tal situació consideren que aquest buit pot omplir-se gràcia a la recuperació de les arrels cristianes de la cultura europea, després d'assistir a la incapacitat de fer-ho per part del pensament il·lustrat o el racionalisme. Per això recolzaren activament al papa Benet XVI en el seu combat contra el relativisme. A més, basen el seu discurs en la força de la raó. Creuen que gràcies a la raó han descobert la grandesa i actualitat del cristianisme. El cristianisme és, diuen, una força viva que crea civilització i aporta valors per a la convivència cívica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada