divendres, 15 de març del 2013

Honestedat


Reclamo més honestedat en el tractament informatiu de la vida del papa Francesc. Des del seu nomenament han aparegut diverses informacions sobre la vida del sacerdot Bergoglio que poques hores després s’han hagut de desmentir per ser totalment falses. Per les xarxes socials ha corregut una foto en la qual es deia que Bergoglio donava la comunió al cruel dictador argentí Videla. També ha donat la ràpida volta al món una suposada declaració contra les dones. També era falsa. Aquestes difamacions mostren la vulnerabilitat de la informació que circula a través de la xarxa social quan les fonts són dèbils i sense contrastar. Aquesta feblesa estimula la manipulació.

El que sorprèn de tot això és la credibilitat que algunes honrades persones donen a aquestes notícies. Vaig quedar bocabadat al comprovar que una coneguda persona periodista i escriptora donés credibilitat a les suposades paraules del papa sense esmentar cap cita a la font d’origen. El perill de la velocitat informativa és que pot atemptar al mateix dret d’informar als ciutadans i al propi concepte de llibertat d’informació. Ja que la recerca de la ràpida notorietat pot provocar donar per certes notícies falses quan no tendencioses.

Cal cercar la honestedat també en l’àmbit comunicatiu. Només així els ciutadans tindrem la garantia de que la informació és veraç i la seva finalitat és noble. Si aquestes garanties, que han d’estar el codi ètic de l’informant, no es donen el risc que quedar exposats a la manipulació és molt alt, massa alt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada