dimarts, 11 de desembre del 2012

Àfrica, el pulmó del catolicisme


Mentre la vella Europa sesteja religiosament, el cristianisme s’expandeix en altres continents. Àfrica està vivint una gran expansió de la fe cristiana i del catolicisme. Àfrica és actualment el continent més dinàmic des del punt de vista de l'expansió de l'Església i del cristianisme en general, i és on es troben uns percentatges més nombrosos de vocacions. Benet XVI ha dit que Àfrica és el pulmó de l’Església catòlica. Del dit als fets. Durant el pontificat de Benet XVI s’han pres diverses decisions que demostren l’interès que la cúria vaticana dóna al cristianisme d’aquest continent. S’han obert noves nunciatures i s’han incrementat els països amb relacions diplomàtiques, i s’han multiplicat els acords bilaterals de diferents graus amb diferents governs africans.

Que Àfrica preocupa a  Benet XVI queda palès pels seus viatges a aquest continent. El Papa s’ha traslladat fins ara dues vegades, malgrat la seva avançada edat a Àfrica. Entre els 74 nous purpurats electors creats per Ratzinger, 7 són africans, és a dir, el 9,5%. També en els nomenaments en la cúria romana Benet XVI té un ull posat en el continent africà. Ha cridat al cardenal ghanès Peter Turkson per presidir el Consell Pontifici "Justícia i Paz", i ha promogut al guineà Robert Sarah com a president del Consell "Cor Unum", concedint-li la porpra cardenalícia. A més, el papa Ratzinger ha cridat a l'arquebisbe tanzanes Novatus Rugambwa a cobrir el càrrec de secretari adjunt de "Propaganda Fide", mentre que ha triat al beninès Barthélemy Adoukonou com a secretari del Consell Pontifici de la Cultura, elevant-ho a l'episcopat, i a monsenyor Jean-Marie Mat Musivi Mupendawatu, de la República Democràtica del Congo, com a nou secretari del Pontifici Consell per a la Pastoral de la Salut i Jean-Pierre Kwambemba Masi, de la República Democràtica del Congo és el primer africà que passa a ser cerimonier pontifici.

Amb Benet XVI per primera vegada un africà ocupà el delicat càrrec de Cap de Protocol de la Secretaria d'Estat. Es tractava de monsenyor Fortunatus Nwachukwu, nigerià, qui recentment, després de cinc anys de servei, ha estat promogut a arquebisbe i nunci a Nicaragua, convertint-se en el quart representant pontifici africà nomenat durant aquest pontificat. Les decisions curials de Benet XVI demostren que aquest papa creu fermament, com digué en l'homilia d'obertura del sínode africà celebrat l’any 2009: "Àfrica representa un immens 'pulmó' espiritual per a una humanitat que es troba en crisi de fe i esperança". El papa considera que “que a Àfrica hi ha una reserva humana, hi ha encara un verdor del sentit religiós i d'esperança. [...] Per tant, diria, un humanisme ufanós, que es troba en l'ànima jove d'Àfrica, no obstant tots els problemes que existeixen i existiran, manifesta que encara hi ha una reserva de vida i de vitalitat per al futur, amb la qual podem explicar". El que és evident és que Benet XVI considera que en Àfrica és el lloc on consolidar el futur de l'Església.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada