dijous, 8 de novembre del 2012

Sis discursos del New Deal




La lectura del discurs de Barak Obama pronunciat ahir celebrant la seva victòria electoral va fer-me pensar en la força de les paraules i dels discursos ben estructurats. En definitiva, la força del relat quan té capacitat de mobilitzar els sentiments i els continguts no són superflus. Vaig experimentar un sensació similar al llegir el llibre Seis discursos del New Deal publicat per l’activa i interessant editorial Ediciones la Lluvia/Els Llums del combatiu Joan Ramon Riera. Aquest llibre recull sis discursos claus del president Franklin Delano Roosevelt en el moment de plantejar el seu gran pacte per treure als Estats Units de la crisi iniciada als any 20 del segle passat.

La crisi nord-americana d’aquell temps té grans similituds amb la situació actual. Però les analogies no són traslladables al cap de les polítiques adoptades per sortir-ne. Aquella crisi comportà un gran pacte social fonamentat en el convenciment de que calia establir uns compromisos forts per créixer i garantir el benestar de les persones. La sortida a la crisi econòmica s’havia de fer amb equitat i justícia, i només es podia fer si es respectava la llibertat i es cooperava per construir les alternatives polítiques i econòmiques que permetien assegurar el benestar social.

Roosevelt comprengué que aquest pacte havia de ser comprés i integrat pels nord-americans, per això dedicà molt de temps a comunicar-lo a la ciutadania. A través dels mitjans de comunicació de l’època, especialment la ràdio, explicava periòdicament el que volia fer, el que es feia i rendia comptes del fet. La seva política era transparent i escrutada per la ciutadania. És evident que aquesta no és la situació actual. La política ha perdut el seu tremp social i, en lloc de generar confiança, cada cop s’allunya més dels interessos dels ciutadans i esdevé incomprensible per moltes persones que cada dia es pregunten: ¿perquè no hi ha un gran acord polític per sortir de l’actual situació?.Recomano entusiàsticament la lectura d’aquest llibre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada