dimecres, 28 de novembre del 2012

La corrupció sistèmica


M’he sentit colpit per les notícies de les actuacions judicials davant d’un possible nou cas de corrupció política. Primer de tot, abans de qualsevol reflexió, cal afirmar sempre la innocència dels imputats fins que es tingui la sentència ferma. És una actitud raonable i garantida constitucionalment. Darrerament els judicis mediàtics han desvirtuat la presumpció d’innocència. Tampoc tinc cap interès de parlar d’aquest cas en concret, sinó del degoteig de notícies que contínuament arriben als ciutadans sobre qüestions relacionades amb la corrupció política. M’agradaria destacar que ens trobem davant d’un problema sistèmic de la nostre societat democràtica que traspassa la mateixa realitat política.

És evident que al darrera dels comportaments que un procés judicial pot tipificar de delicte sempre hi ha persones. No obstant, cal advertir, que no només són els individus els que es situen al marge de la llei, també existeix un sistema que propicia determinats comportaments i actituds. Per exemple, existeix un afebliment d’un conjunt de referents morals que podrien actuar de forma preventiva davant les temptacions de corrupció. És evident que davant la debilitat moral els riscos de corrupció són més elevats.

La corrupció política és bàsicament un problema social en la mesura que les persones implicades són polítics, però també hi participen persones de la societat civil o econòmica. Sense la col·laboració activa d’aquestes persones la corrupció no fora possible. La corrupció té també un  costat ocult on es troba tot un sistema institucional i de governança que l’afavoreix, alguns cops, i, en altres, l’amaga. Aquest sistema és ampli i difós, de tal manera que té més ramificacions que les identificades a simple vista. Existeixen unes condicions d’organització social i política que poden facilitar aquesta perversió de la política. En uns casos, perquè la política atrau a corruptes a fi de fer negoci fàcil o per beneficiar als seus; però en altres el sistema no és eficient per detectar-los. No crec haver dit res de nou en relació a altres escrits sobre aquest tema. Però he de tornar a dir el mateix perquè tot segueix igual, res canvia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada