diumenge, 30 de setembre del 2012

Per un Islam laic


La República francesa, sempre sensible i atenta a defensar el valor de la laïcitat constitucional, ha impulsat una iniciativa innovadora: ensenyar la laïcitat als musulmans i els valors de l’Islam al no musulmans. L’objectiu és fomentar el coneixement mutu per millorar la convivència i, en paral·lel avançar cap la construcció d’un Islam expressat en clau de la cultura occidental. Aquest projecte formatiu està liderat per dues institucions emblemàtiques: la Universitat catòlica de Lyo i la Gran Mesquita d’aquesta ciutat.

Els promotors d’aquesta iniciativa han explicat que s’atorgarà un certificat de “Coneixement de la laïcitat” als imams i dirigents de les associacions musulmanes, i un diploma de “Religió, llibertat religiosa i laïcitat” per aquells servidors públics que han de relacionar-se amb les religions, especialment la musulmana. Es tracta que aquells tinguin el coneixement adequat per gestionar la diversitat cultural i religiosa.

Les autoritats confien que aquesta formació contribueixi a que molts dirigents religiosos i de la comunitat musulmana progressin en el seu coneixement dels valors bàsic de la convivència democràtica en el context d’una societat secularitzada. Així mateix es pretén que els servidors públics comprenguin el que significa estar al servei d’una societat que és plural i diversa. No deixa de sorprendre que França, un país plural i divers des de fa molts anys, no hagi impulsat una iniciativa d’aquest tipus fins ara. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada