dijous, 27 de setembre del 2012

Obama i Morsi, dues comprensions de la llibertat



Les recents tensions entorn dels dibuixos sobre Mahomma o de la pel·lícula vexatòria sobre els musulmans han tornat a situar en el centre del debat la solidesa d’alguns principis democràtics i les contradiccions de les societats islàmiques. Alguna d’aquestes provenen de la concepció teocràtica de la política i de l’organització de la societat. Les recents intervencions dels presidents Obama i Morsi a l’Assamblea General de l’ONU són exemples d’aquesta qüestió. Els islamistes defensen que tota societat ha d’organitzar-se d’acord als principis islàmics. Això vol dir, supeditar els drets constitucionals, en el cas de que existeixin, al que pugui dir l’Alcorà i la tradició islàmica, i vincular l’arquitectura jurídica als dictats de la xaria.

La vigència de les penes contra la blasfèmia en els països musulmans significa assumir l’existència d’uns límits a la llibertat d’expressió quan aquesta ofèn a les creences de les persones. Llibertat sí, sempre i quan no ataqui a la religió. El debat sobre els límits d’aquesta llibertat, exemplificat pels discursos dels presidents Obama i Morsi, s’han situat en l’agenda de les qüestions que encara separen de forma clara Occident dels països teocràtics musulmans. El països islàmics condemnen la blasfèmia. A Pakistan el cas de la nena Rimsha Masih, com abans el d’Asia Bibi, han posat en evidencia que els articles 295 B i C del Codi Penal castiguen amb la pena de mort tota ofensa a Mahoma i a cadena perpètua a tota profanació de l'Alcorà.

Una societat oberta i democràtica ha de permetre, en última instància, respectar el dret a blasfemar com a resposta extrema a una concepció sagrada de la realitat. Abans, en els transports públics del nostre país es recordava que la blasfèmia estava prohibida i es multaria que ho fe. Per sort, aquest visió teocràtica de la societat ja no és. Ara el que cal és explicar als països musulmans que s’han obert cap a una transició democràtica  que un signe de normalitat democràtica és, precisament, garantir el dret a la blasfèmia. La llibertat religiosa ha de ser àmplia, tant extensa que els no musulmans han de poder viure la seva fe en igualtat de condicions que la religió majoritària. Per exemple, els cristians han de poder fer proselitisme de la seva fe sense estar penalment perseguits. De la mateixa manera, la llibertat de creença ha de permetre també la possibilitat de no creure i, si és el cas, poder criticar les religions i, en un extrem, poder blasfemar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada