dimarts, 4 de setembre del 2012

Moral laica


El ministre francès d’Educació, Vincent Peillon, ha anunciat que en el proper curs els escolars francesos tindran una assignatura obligatòria i avaluable destinada a l’aprenentatge de la moral laica. Segons aquest ministre l’objectiu és ensenyar el conjunt de principis i valors que han de ser comuns a tots els ciutadans, al marge de les seves creences religioses. Pel senyor Peillon, aquests valors són essencial per la “regeneració intel·lectual i moral del país”.

Voldria introduir algunes reflexions sobre aquesta iniciativa. En primer lloc, estic d’acord que cal ensenyar moral en les escoles. Però aquesta moral no es pot expressar en termes de laïcitat, sinó sota la formulació de moral cívica. Tota proposta de moral laica es formula, encara que sigui implícitament, en clau de confrontació amb les morals religioses i això no és bo per la convivència. Mentre que la moral cívica pot ser l’espai de trobada de les diferents morals, al marge de quines siguin les seves inspiracions.

Tampoc m’agrada que per justificar aquesta moral es parteixi de la idea regeneracionista, ja que la història demostra que sota aquesta voluntat s’han amagat bastant totalitarismes o visions fonamentalisme. Seria millor construir un altre relat més obert que el que ha fet servir el ministre Peillon.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada