dilluns, 24 de setembre del 2012

Aportar motius d’esperança


Els experts en religions creuen el cristianisme, lluny d’esllanguir-se, està refent-se i coneix una import revifalla. Sembla que l’individu contemporani, davant la feblesa dels relats portadors de sentit, troben en les religions algunes de les respostes que abans donaven les ideologies, especialment les prometeiques. En aquest retorn al fet religiós l’individu modern cerca les respostes a les preguntes existencials de sempre i un consol davant els sofriments que genera l’amplia crisi de econòmica i de civilització. El cristianisme és percebut com una font de sentit i per això en surt envigorit. Però, com que sota el cristianisme hi ha moltes denominacions i tradicions, ¿quin cristianisme és atractiu als individus en recerca de sentit?.

Sembla que, de totes les famílies cristianes, els protestants evangèlics són els que recullen el creixement més notable en els darrers anys. Resulta que els evangèlics són el que mostren més capacitat d’adaptació a les necessitats religioses dels individus d’avui. Aquesta adaptació els permet oferir diverses respostes religioses construïdes a partir d’una visió sincrètica de l’experiència religiosa i una encertada gestió dels aspectes emocionals d’aquesta. A partir d’una adequada gestió dels sentiments els evangèlics captan els cristians d’altres tradicions, i de forma molt notable a cristians catòlics. El cristianisme evangèlic, en totes les seves múltiples i diverses variants, esdevé una religió útil per aquest nou fenomen de construir una religió a la carta, segons les necessitats de les persones.

Ara, quan l’Església catòlica comença un procés de reflexió sobre la nova evangelització, cal conèixer en profunditat aquesta realitat per evitar caure en la temptació d’importar les seves estratègies com a salvavides per allunyar el perill de la marginació del catolicisme. A l’horitzó dels catòlics es fa realitat el que el papa Benet XVI ens demanà, ésser un minoria creativa. El camí de la nova evangelització significa explorar la capacitat que té el cristianisme d’aportar una esperança a una humanitat que cerca respostes vitals, que vol ser feliç, que pateix unes condicions econòmiques que creen noves pobreses i inseguretats. La minoria creativa  ha de saber dirigir-se a aquestes persones que volen es troben cercant motius d’esperança.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada