divendres, 1 de juny del 2012

Compromís moral de la vocació política


L’àmbit de la política sorgeix com un compromís moral, les persones som socials i necessitem de la política per ordenar la convivència; i és també un àmbit on calen aportar solucions tècniques per resoldre els problemes de la societat. És una preocupació molt humana. Els cristians no som aliens a les experiències humanes. Per això la política interessa a l’experiència cristiana, a més del seu significat abans esmentat. La fe entre en l’àmbit de la política, no per discutir les qüestions tècniques, sinó per reforçar l’elecció moral de tota política.

En la comunitat social hi ha unes persones motivades per vocació a servir als demès com a polítics. El polític és qui identifica necessitats i problemes de les persones, proposa alternatives i un sistema de valors de referència sobre els quals contrastar les actuacions. Els polítics s’uneixen lliurement per afinitat en un partit sota una direcció i és plantejen la conquesta del poder a fi d’impulsar les seves alternatives. Els partits són plurals. Per arribar al poder gestionen la confiança dels ciutadans. Aquesta s’assoleix via programa (moment racional) i credibilitat de les persones (moment emocional).

Un cop en el poder els polítics han d’unificar interessos diferents perquè van més enllà dels aspectes particulars. B. Crick, en el seu llibre “En defensa de la política," Tusquets, Barcelona, 2001 dóna una definició de política força útil. Considera que és“una activitat mitjançant la qual es concilien interessos divergents dins d’una unitat de govern determinada, atorgant-les una parcel•la de poder proporcional a la seva importància pel benestar i la supervivència del conjunt de la comunitat (...) un sistema polític és un tipus de govern en el que la política assoleix Garantir una estabilitat i un ordre raonables

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada