dimarts, 13 de març del 2012

Síria, una societat martiritzada

Síria viu un drama. La dictadura d’El Asad no cedeix en la seva opressió i els enfrontaments són cada cop més dramàtics. A més, a mesura que passa el temps un conflicte que s’expressava en clau de dictadura-democràcia esdevé més complex. L’aparició de nombrosos grups opositors que tenen com a referència la identitat religiosa introdueix una dimensió larvada de guerra de religions. Si en un principi les forces opositores representaven els demòcrates i els partidaris d’El Asad eren els antidemocràtics, ara els matisos són més rellevants. Comença a donar-se la multipolaritat de conflictes entre tradicions islàmiques, bàsicament entre chiïtes alauites, religió del clan d’El Asad, enfront als sunnites, majoritaris, aliats temporalment amb l’islamisme polític representat per Hamàs, Hezbolà, Yihad Islàmica, etc..

Dins del panorama convuls de Síria destaca l’ambigüitat d’una part de l’església catòlica. El diari francès Le Figaro ha publicat una rellevadora entrevista a l'Arquebisbe d'Alep (Síria), Mons. Jeanbart, en la qual entre altres coses, el prelat defensa al règim d’El Asad pel seu temor a una possible arribada dels islamistes al poder a Síria perquè això podria desestabilitzar el país. Aquest arquebisbe insisteix que el règim sirià té amplis suports i que la urgència manifestada pels insurgents és per aconseguir el poder abans que es puguin implementar les reformes que vol implementar El Asad.

Monsenyor Jeanbart afirma que està molt preocupat per les conseqüències de la caiguda del règim, ja que això portaria a molts de fidels cristians a emigrar, tal com va ocórrer a l'Iraq després de la caiguda de Saddam Hussein. Segons aquest arquebisbe els cristians no confien en un poder sunnita extremista i temen la dominació dels dogmàtics Germans Musulmans. La resta de l’entrevista és un elogi al règim d’El Asad i una crítica a les postures crítiques d’occident. Les opinions de monsenyor Jeanbart coincideixen amb les expressades pel bisbe libanès Bechara Rai, recent escollit patriarca maronita (catòlic) amb important presència a Síria. Aquestes opinions emeses per jerarquies eclesiàstiques contrasta amb el que expressen altres cristians sirians que es troben avui lluitant contra la dictadura d’El Asad. Vull recordar, per acabar, el que digué Benet XVI en l’Angelus del dia 12 de febrer d’enguany referent al conflicte de Síria: “Convido a tots, i sobretot les autoritats polítiques de Síria, al fet que afavoreixin el camí del diàleg, la reconciliació i el compromís amb la pau. És urgent respondre a les legítimes aspiracions dels diversos components de la nació, així com als desitjos de la comunitat internacional, preocupada pel ben comú de la societat i de la regió”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada