divendres, 13 de gener del 2012

L’oració de Jesús en l'últim sopar

L'oració de Jesús en l'Últim Sopar va ser el tema de la catequesis que habitualment fa el papa Benet XVI en les seves audiències del dimecres. El papa descriu el teló de fons del sopar: l’acomiadament de Jesús dels seus amic davant la imminència de la seva mort que present propera. Això es fa en el context de la celebració de Pasqua jueva. Memorial de l’alliberament d’Israel d’Egipte.

Si bé el sopar de Jesús s’inscriu en aquest context, hi ha una novetat important: Jesús hi aporta la seva donació a una mort salvadora. Així el sopar és també l’anticipació de la seva mort en creu i de la seva resurrecció. Benet XVI remarca que el nucli del Sopar són "els gestos de partir el pa, distribuir-ho i compartir el calze del vi, amb les paraules que els acompanyen i en el context d'oració en què se situen: és la institució de l'Eucaristia, és la gran oració de Jesús i de l'Església". Les paraules emprades pels evangelistes per descriure aquest moment recorden la "berakha" jueva, la gran oració d'acció de gràcies i de benedicció amb la qual començaven els grans convits. Però Jesús amplia aquesta oració aportant-hi la novetat del retorn. Per Benet XVI “aquesta oració de lloança i agraïment que s'eleva a Déu torna com a benedicció, que descendeix de Déu cap a l'ésser humà i ho enriqueix. (...) Les paraules d'institució de l'Eucaristia es col·loquen en aquest context d'oració; en elles la lloança i la benedicció de la berakha es transformen en benedicció i transformació del pa i el vi en el Cos i la Sang de Jesús".

El gest de Jesús en el sopar mostra com “Déu es lliura. Jesús, en el pa i el vi, se'ns ofereix". Conscient de la seva propera mort "ofereix anticipadament la vida que li serà arrabassada i d'aquesta manera transforma la seva mort violenta en un acte lliure de lliurament de si pels altres i als altres. La violència patida es transforma en un sacrifici actiu, lliure i redemptor". En aquest sopar Crist també resa pels seus deixebles perquè seran sotmesos a dures proves i perquè han de “comprendre que el camí de Déu passa a través del Misteri Pascual de mort i resurrecció, anticipat en l'oferta del pa i el vi. L'Eucaristia és aliment dels pelegrins que també dóna forces als quals estan cansats i desorientats".

Magnífica catequesi del Papa que ens permet copsar el sentit de l'Eucaristia per tal que " el mal, que tots trobem en la vida, no venci; i perquè actuï en nosaltres la força transformadora de la mort i resurrecció de Crist”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada