dijous, 12 de gener del 2012

Avançar cap a un nou model econòmic, solidari i responsable

Els bisbes europeus, a través de la Comissió dels Episcopats de la Comunitat Europea (COMECE) han publicat avui una reflexió sobre l’actual crisis econòmica que ha estat presentada avui pel cardenal Reinhard Marx Arquebisbe de Munich. En el document Una Comunitat Europea de solidaritat i de responsabilitat els bisbes proposen que el Mercat Comú evolucioni segons el concepte d'economia social de mercat per tal que la Unió Europea (UE) pugui arribar a ser una comunitat viable de solidaritat i responsabilitat.


En al seva declaració, els bisbes europeus es pronuncien a favor d’una economia social de mercat altament competitiva tal com es proposà com objectiu de la UE des de l'entrada en vigor del Tractat de Lisboa. Aquest concepte de mercat es basa en una gran llibertat de mercat, associada als instruments d'una economia competitiva conjuminats amb el principi de solidaritat i els mecanismes d'equitat social, és a dir una protecció social àmplia assegurada per l'Estat. Ara el que cal, diuen els bisbes europeus, és omplir de continguts aquests propòsits.

Un d’aquests continguts és facilitar la gratuïtat en l’accés de determinats serveis del benestar gràcies a l’existència de formes de solidaritat a través de mútues, cooperatives i organismes municipals i altres formes d'economia social i d'inversió ètica. Una altra dimensió és la competitivitat i responsabilitat. El mercat no és antisocial per principi però cal ordenar-lo per tal d’un ús responsable de la competència. Cal combatre activament els monopolis, càrtels, acords sobre preus i altres formes de distorsió de la competència per abús del poder econòmic o d’ajudes públiques. Els bisbes condemnen que l’economia estigui orientada únicament al benefici i que eclipsi les dimensions social i ecològiques de la qualitat de vida, o la transferència els costos de creixement a generacions futures. També recorden la responsabilitat de l'autoritat pública de garantir el subministrament dels béns essencials i dels serveis d'interès general. En aquest sentit inviten a la Unió Europea a adoptar una reglamentació adequada dels serveis d'interès general, i dels serveis socials en particular. Tota decisió econòmica té una conseqüència moral, per això els bisbes criden a un esforç cultural per tal d’afavorir un consum responsable.

Política social. Els bisbes criden a repensar el repartiment de competències entre la Unió i els seus estats membres en matèria de política social. En l'economia social de mercat, el mercat ha de completar-se amb prestacions socials de manera que es pugui garantir a tots els ciutadans i ciutadanes una vida en el respecte de la seva dignitat humana. Aquesta preocupació no pot ser només dels estats sinó que ha de ser també preocupació de la Unió. Desenvolupament sostenible. La declaració apel·la també a respectar el principi econòmic i ètic del desenvolupament sostenible. Al final, ni la competitivitat econòmica, ni la justícia social, poden aconseguir-se sense una integració sistemàtica de factors ecològics. Per això es demana un compromís i una garantia institucional específics tant a nivell europeu com a mundial per a la protecció del medi ambient.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada