diumenge, 18 de desembre del 2011

Pluralisme religiós i ciutadania

Durant aquest cap de setmana s’ha celebrat el 8 Congrés de la Unió de Comunitats Islàmiques de
Catalunya (UCIDE-CAT) amb el lema Pluralisme religiós i ciutadania: el públic i el privat. He tingut l’oportunitat de participar en algunes de les seves sessions i parlar sobre religió i política
en el context de les societats de les dues ribes del Mediterrani. Prèviament, s’havia reflexionat sobre la dimensió pública i privada de la pràctica religiosa, la teologia feminista i la seva vinculació amb la construcció de la ciutadania, i el valor del diàleg interreligiós. També s’ha debatut sobre la pràctica religiosa i el seu encaix en el context de la laicitat de les institucions públiques i la seva protecció per una normativa que afavoreix la llibertat religiosa.

Totes les intervencions han girat sobre diversos aspectes relacionats amb la construcció del sentiment de ciutadania per part del ciutadans que són musulmans. S’ha coincidit en indicar que els ciutadans musulmans a Catalunya, persones amb drets i deures, tenen una voluntat clara i inqüestionable de sentir-se partícips plens en la construcció de la societat perquè és casa seva, al marge de quin sigui el seu país d’origen. Diverses intervencions han afirmat la necessitat de donar visibilitat a la realitat dels catalans musulmans a partir del seu compromís en la construcció del teixit social de Catalunya. Han estat unes magnífiques jornades que mostren la diversitat religiosa a Catalunya és un gran actiu por la cohesió social de la nostre societat i evidencien el bon treball d’UCIDE-CAT en les comunitats musulmanes catalanes.

1 comentari: