diumenge, 27 de novembre del 2011

Centre Cultural Islàmic Català

El passat divendres a la tarda tingué la sort d’assistir a la inauguració del Centre Cultural Islàmic Català. Esdevingué un acte entranyable pel significat que els organitzadors volgueren donar-li. Fou un acte religiós, cultural, festiu marcat per la voluntat de d’emfatitzar el caràcter de trobada interreligiosa a favor de la pau i convivència. Els diferents intervenints, un muftí, un sacerdot catòlic, un jueu ajudant de rabí i l’imam del centre cultural destacaren la importància del diàleg entre les religions per garantir la convivència cívica. Es demanà i pregà perquè en cap moment les persones estiguin enfrontades per les religions en cap lloc del món. Es parlà amb valentia dels conflictes que afecten a israelites i àrabs a l’Orient mig. Les religions , s’afirmà, han ser propostes de pau i escoles de convivència.

L’ampli local del Centre Cultural Islàmic Català ha estat possible gràcies als generosos ajuts del soldanat d’Oman. L’interior del local, ben decorat amb motius àrabs, es troben algunes de les aleies que es poden llegir també en la decoració de l’Alhambra de Granada i, algunes d’elles, estan traduïdes al català. El català, junt l’àrab i el castellà, foren els idiomes de tot l’acte inaugural. El tríptic que se’ns donà a l’entrada, on s’explica tot l’ideari d’aquest centre, està escrit tot el català. Els seus ideals són: combinar la modernitat amb la tradició, aportar pau i felicitat, formar a les persones, claredat i transparència en les seves actuacions, respecte i diàleg mutu, potenciar el diàleg per afavorir la convivència, afavorir el paper social de la dona musulmana, cooperar amb altres institucions culturals, educar als nenes i joves i ajudar a la integració dels musulmans a la societat catalana.

Durant aquestes primeres setmanes el centre cultural Islàmic mostra una exposició sobre com el soldanat d’Oman practica la tolerància religiosa i quins són els valors que l’Islam aporta al desenvolupament de la societat àrab moderna. Algun assistent comentà que aquest centre sembla que és proper als plantejaments de la Lliga Mundial Islàmica. Organització mundial, no política, que vetlla per l’estat de les comunitats islàmiques. El que m’agradà d’aquesta inauguració fou la insistència de l’imam del centre en oferir la ma estesa a la societat catalana per apropar-se a conèixer l’Islam i així poder vèncer les imatges esbiaixades que es té d’aquesta religió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada