dilluns, 31 d’octubre del 2011

Entrevista a Hamadi Jebali, secretari general d’Ennhada (II)

Les eleccions a Tunísia han donat una clar guanyador a Ennhada. Abans de les eleccions el diari Le Monde va fer un chat obert amb Hamadi Jebali , secretari general del partit Ennahda. Les seves respostes poden ser una bona referència per coneixer aquest grup polític islamista moderat. Ara, que segons els resultats, Ennhada hauria guanyat les eleccions caldrà estar atent a la seva acció de govern per veure la coherència de les intencions pre-electorals. A continuació es publica la resta de l‘entrevista que es començà a publicar en el post del passat divendres.

Pregunta: Vull saber quin és la seva posició sobre la prohibició de la burca i niqab?

Per a nosaltres, no ha d'existir cap prohibició o promoció. Considerem que és una llibertat personal i individual.

Pregunta: En quina mesura i com influeix la religió en la seva agenda política?

La religió no té influència directa en la nostra agenda política, excepte en referència als valors que considerem universals, és a dir, els valors de llibertat, de drets humans i la democràcia que Ennahda considera com a principis, així com l'essència de l'Islam.

Pregunta: Això significa que es permetrà la venda d'alcohol o no ràpid en públic durant el Ramadà?

Aquest problema ha de ser abordat en dos marcs: el marc de les llibertats individuals i el respecte pels valors de la societat. No tenim dret a la intromissió en els assumptes privats, però tots tenen el deure respectar el consens i la identitat nacional.

Pregunta: Què és un "partit islàmic" en la seva opinió?

Ennahda, al meu entendre, no és un partit islamista. D'altra banda, aquest nom no em diu gens. Som un partit polític i civil, és a dir, no és teocràtic en el sentit que nostre deure és oferir el nostre programa al nostre poble en totes les àrees, i volem que la gent ens esculli o rebutgi sobre la base d'aquest programa. No per ser o no religiós.

Pregunta: Si el seu partit guanya les eleccions, pot garantir el principi fonamental del laïcisme de l'Estat?

Garantim l'Estat de Dret i de la ciutadania. Això és el que intentem fer i això és el que ens interessa. Si el laïcisme significa que respectar la llibertat, les persones, i respectar la seva decisió si a aquests es diu un estat laic, doncs molt bé.

Pregunta: Si vostè és escollit, haurà d'acceptar la llibertat de totes les religions?

Per descomptat. Recordem, per a aquells que no ho saben, que l'Islam exigeix als seus creients respectar totes les religions, i fins i tot consideren que aquest aspecte és un dels fonaments de la religió.

Pregunta: Acceptaria vostè, en nom de la llibertat d'expressió, que a Tunísia es facin retrats de Déu o del Profeta, per a qualsevol propòsit?

Crec que és més una provocació que una llibertat d'expressió, per desgràcia. I jo em pregunto a qui serveix aquesta provocació, si realment pertany al camp de la llibertat d'expressió o al de la provocació.

Pregunta: Ennahda reconeix el dret a ser ateu?

Per descomptat. Per adherir-se a Ennahda no és necessari ser un creient o practicant, excepte que s'ha de complir amb les normes i principis d'Ennahda. El vel no és una condició per a l'adhesió a Ennahda.

Pregunta: Un homosexual pot unir-se al seu partit?

Sí, si compleix amb les normes i principis d'Ennahda. No anem a interferir en els seus actes personals, sinó que ha de complir com els nostres principis, que estan en contra de les seves accions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada