divendres, 23 de setembre del 2011

La política, entre l’amor i l’èxit

La filòsofa Hannah Arendt proposà una concepció de la política que transita entre l’èxit i l’amor. Per Arendt la política té una visió agonística i individualista. Es tracta d’entendre la política com un àmbit en el qual les persones volen tenir èxit i per això s’esforcen per sobresortir, guanyar en la competició que marca la política. Així la política és joc, competició, habilitat, esforç i força per vèncer els adversaris.

En l’altre extrem hi ha una concepció de la política que posa l’accent, no el joc del poder i la glòria, sinó en el valor de la llibertat pública i la felicitat. En aquest cas, l’accent de l’acció política no està en la competició sinó en la cooperació. Des d’aquesta visió el ciutadà compromès no està motivat per l’èxit, sinó per l’amor al món.

No es tracta d’entendre les dues visions com del tot contraposades, però sí amb uns accents diferents que condicionen tota l’acció política. De tal manera que el dilema resta obert: ¿la política com a competició o com a col•laboració?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada