diumenge, 29 de maig del 2011

Només una hipòtesi

Vull formular una hipòtesi: el feixisme català és real i s’ha instal·lat en la societat catalana gràcies a unes grans complicitats ideològiques, entre les quals es troba el pensament religiós tradicionalista i integrista. És només una simple hipòtesi que voldria explicar.

En el temps i en l’espai, la ideologia feixista a Catalunya s’ha formulat sota els principis del rebuig als forasters, aprofitant les tensions per l’escassetat de recursos econòmics, i les aportacions d’uns referents ideològics que no deixen d’insistir amb les seves relacions amb un determinat pensament catòlic. El paradigma de tot això és Plataforma per Catalunya. És interessant veure les connexions que s’estableixen, des de fa un cert temps, entre PxC i el pensament ultraconservador que aglutina el grup d’Intereconomia y la Gaceta de los Negocios. Aquest medis de comunicació, propietat de l’empresari navarrès Julio Ariza Irigoyen, antic diputat popular a Catalunya durant deu anys, representen avui el pensament tradicionalista catòlic renovat. Des d’aquest medis, a través dels seus col·laboradors habituals, es transmet una visió reaccionària de la política i una comprensió integrista del catolicisme. PxC ha estat cuidat i protegit per Intereconomia en diverses ocasions. Alguns dels seguidors de PxC a la xarxes socials ho són també de les doctrines de l’integrista “padre Alba” (José María Alba Cereceda). Capellà franquista activista en els nuclis ultraconservadors afins de Fuerza Nueva en el seu temps i mort a l’any 2002. En alguns d’aquests nuclis es fàcil trobar alguns dels actuals col·laboradors d’Intereconomia i defensors dels postulats de PxC.

L’altre hipòtesi és que en l’àmbit polític PxC podria recollir el pensament polític del feixisme polític català vinculat a determinats sectors independentistes; alguns dels quals reivindiquen un pensament catalanista que es considera hereu del catalanistes extremistes dels anys 30. Es sorprenent veure com alguns grups ultraconservadors radicals acusen a PxC d’haver incorporat en les seves files a sectors catalanistes independentistes. PxC no amaga això. En un comunicat seu diu “cuanta más gente independentista venga mucho mejor, eso significa que cada vez serán menos independentistas que voten a partidos separatista”. Raonament curiós, però que mostra que PxC no amaga el seu interès de recollir, en la mesura que pugui, una herència latent lligada amb el feixisme genuïnament català.

Torno a insistir, que tot és una hipòtesi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada