diumenge, 27 de febrer del 2011

Com Obama convencé a Clinton

En el darrer capítol del magnífic llibre “El juego del cambio” de John Heilemann i Mark Halperin s’explica amb bastant detall com Barak Obama aconseguir convèncer a Hillary Clinton perquè acceptés ser Secretària d’Estat en el seu proper govern. A continuació resumeixo, a tall de petit recordatori pràctic, tal com es desenvoluparen els esdeveniments per si pot tenir alguna utilitat avui.

El matí del 5 de novembre del 2008, el dia següent de la seva elecció com a president dels Estats Units, Obama es plantejà seriosament anomenar a Hillary Clinton com a Secretària d’Estat del seu govern. Pels més íntims del futur president Obama, aquesta decisió no era una sorpresa. Escollir a Clinton era enviar un missatge clar i poderós respecte la grandesa i estil en que Obama volia exercir la seva presidència. La majoria d’assessors d’Obama es resistien a admetre aquesta possibilitat. No creien que Clinton fos la persona idònia per assumir aquesta responsabilitat

La setmana del 13 de novembre Hillary Clinton es reuní amb Obama. No sospitava que li anava a proposar la Secretaria d’Estat. Es negava rotundament a acceptar cap proposta d’Obama. Afirmà “no penso deixar-me convèncer per ningú. No vull treballar per Obama”. Un cop fet públic l’oferiment, augmentà la pressió perquè acceptés el càrrec. Després de cinc dies de nombroses converses i negociacions declinà la proposta. El 19 de novembre els assessors d’Obama i els de Clinton es reuniren per pactar com fer pública la negativa. Hillary volia parlar personalment amb Obama, però no fou possible. Després d’insistir es feu una vídeo conferència entre tots dos.

En aquesta conversa Hillary Clinton motivà la seva negativa per por de la ingerència del seu marit en l’exercici de la seva responsabilitat. Estava tancada en banda en acceptar la proposta d’Obama. Aquest, simplement va dir-li que necessitava la seva ajuda per tenir èxit en la seva presidència. Calia superar les rancúnies i tensions hagues durant les primàries. Li transmeté que la seva incorporació a l’equip presidencial era clau. Un cop acabada la conversa Obama demanà a Clinton que no li donés una resposta definitiva, que s’ho pensés. Volia que reflexionés.

Al dia següent, el 20 de novembre, estava convocada una roda de premsa en la qual Hillary Clinton havia de fer pública una nota, ja preparada, on explicava les raons de la seva negativa i que considerava que, aquesta decisió, era la millor manera de servir al seu país. Aquesta roda de premsa no es produí mai, El mateix dia 20, al matí, Hillary Clinton havia trucat a Barak Obama per dir-li que acceptava l’oferiment. Feia 16 dies que s’havien fet les eleccions. Ara, Obama i Clinton eren un equip.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada