dimarts, 12 d’octubre del 2010

La Guàrdia Civil

Gràcies a la invitació d’un amic, he tingut l’oportunitat d’assistir a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca a les fetes en honor a la seva patrona. Reconec que per a mi era un fet inusual. Mai havia estat en una “casa cuartel” de la guàrdia civil. Agreixo la invitació del meu amic perquè, a més de poder-lo acompanyar en un moment important per a ell, vaig tenir l’ocasió de conèixer de prop una realitat que m’era totalment desconeguda.

Durant el temps que he estat dins de la “casa cuartel” he pogut percebre el sentit que donen els guàrdies civils a la seva missió. El seu testimoni m’ha premés adonar-me de la significació civil d’aquesta institució benemèrita. Els discurs del Delegat del Govern de l’Estat, Joan Rangel, fet en bona part en català, m’ha donat claus per entendre el paper que aquesta institució té avui en la mateixa societat catalana. L’existència d’una policia autonòmica ha orientat a la Guàrdia Civil ha una major especialització de la qual se’n beneficia el conjunt de la societat catalana. Aquests servidors públics tenen un important paper a jugar dins del complex sistema de seguretat pública a Catalunya. Com la globalització del concepte seguretat ha portat a la Guàrdia Civil a estar present com a forces de pacificació en molts conflictes internacionals. Aquesta circumstància, a més de donar una nova dimensió a aquest cos de seguretat, ha li ha ocasionat dolor per la pèrdua d’alguns dels seus membres.

No podem fer de la nostra ignorància virtut i no valorar el paper que té la Guàrdia Civil. Al contrari. Només el coneixement de la seva realitat pot convertir la nostra ignorància en virtut. He pogut veure els guàrdies civils en el seu entorn. Homes i dones normals; uns més atlètics, altres més grassonets; uns més marcials i altres més alegres en el seu caminar; tots podrien ser veïns meus. Eren gent normal. Com la majoria de persones que omplíem la “casa quartel”. Tot i que hi havia una representació important de la societat política i civil catalana, també hi havia notables i absurdes absències. Hi ha sectors de la societat catalana que encara està presonera d’uns estereotips que els allunya de la Guàrdia Civil. Es bo trancar aquests estereotips. La societat catalana necessita de la Guàrdia Civil. El seu model policial, basat en una concepció ordenada de la disciplina, contrasta amb la concepció particular d’aquesta disciplina en altres cossos policials. Probablement això es deu a que cadascú d’ells desenvolupa un paper diferent dins del sistema de seguretat públic. Però el que és cert que Catalunya no pot prescindir del model policial que aporta la Guàrdia Civil. Per això la Guàrdia Civil necessita rebre l’escalf de la societat, a la qual serveix, i nosaltres necessitem sentir-nos protegits per la Guàrdia Civil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada