dimarts, 27 de juliol del 2010

La llengua dels immigrants


Avui s’ha fet públic el resultat d’una enquesta sobre l’estat de la llengua a Catalunya. Els resultats demostren que encara cal recórrer força camí per consolidar el català, especialment el seu ús entre els nous catalans. Recentment, la fundació ACSAR ha presentat un estudi basat en una àmplia enquesta encaminada a saber la percepció de la realitat social dels ciutadans catalans d’origen estranger. L’objectiu de l’anàlisi era determinar com la població immigrant veu la realitat més propera a partir del coneixement de la seva situació vital i de les relacions que estableix amb el país d’acollida. L’estudi s’ha fet a partir de 800 entrevistes personals a tot Catalunya a partir d’una mostra estratificada per afixació no proporcional segons àmbits territorials. La selecció dels individus a entrevistar s’ha realitzat a partir de quotes creuades de sexe i edat i de quotes amb les principals nacionalitats d’origen.


En relació a l’ús de la llengua les dades mostren que el castellà és la llengua principal dels entrevistats, tot i que la majoria conserva l’idioma del seu lloc d’origen, especialment a casa. La presència del català a la vida diària és mínima. El 54,5% utilitza el castellà a casa, el 84% amb els amics i el 94,6% a la feina. Només el 6,6% fan ús del català amb els amics i el 11,6% a la feina. Les dades es modifiquen en relació a les persones que estudien. En aquest cas el 68,2% fan servir el castellà i el 46,9% en català en els centres d’estudi.

La gran majoria dels entrevistats dominen el castellà, mentre que en el cas del català un de cada cinc no l’entén i un 55% no el sap parlar ni una mica. El 84% entenen el castellà i en 42,1 entén el català correctament. El 75% llegeix el castellà i un 27,8% llegeix el català correctament. Un 75,2% parla el castellà i un 11,5 para el català correctament. Un 63,2% escriu el castellà i un 8,8% escriu el català correctament. Per països d’origen es llatinoamericans són els que més entenen el català, un 63,2% i els africans en general són els que tenen més dificultats per entendre el català. El 65,9% de la població xinesa manifesta no entendre gens el català i un 54,6% diuen el castellà.

1 comentari:

  1. QUI HI HA DARRERA DE GERMINANS GERMINABIT

    http://quiesgerminans.blogspot.com/

    Adelante y a destapar más nombres concretos!!!

    ResponElimina